GAMBAR hiasan.
GAMBAR hiasan.
BERNAMA

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) hari ini mengesahkan kematian seorang lelaki berusia 62 tahun dari Sibu, Sarawak pada 23 Jun adalah disebabkan wabak rabies, menjadikannya kes kedua yang dilaporkan di negeri itu tahun ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kes terbaharu itu menjadikan jumlah kumulatif jangkitan rabies di negeri itu sebanyak 24 kes termasuk 23 kematian sejak wabak tersebut diisytiharkan pada 1 Julai 2017.

Jangkitan terbaharu itu disahkan melalui ujian makmal yang dilakukan oleh Institut Perubatan Malaysia semalam, katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Dr Noor Hisham, lelaki tersebut digigit seekor anjing milik saudaranya di betis kanan ketika mengunjungi rumah saudaranya itu di Jalan Sentosa Barat, Sibu pada 12 Mei lepas.

Mangsa mencuci luka menggunakan air dan sabun selama 15 minit serta mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan, namun dia tidak hadir semula ke fasiliti berkenaan bagi mendapatkan suntikan vaksin anti-rabies, katanya.

Pada 16 Jun, mangsa mengalami lemah kaki dan sembelit, dan pada 19 Jun dia dirujuk ke Hospital Sibu untuk rawatan lanjut serta dimasukkan ke hospital pada hari sama sebelum meninggal dunia pada 7 malam, 23 Jun.

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menasihati orang ramai, khususnya di Sarawak, agar mengambil langkah pencegahan untuk mengelakkan jangkitan rabies termasuk mencuci bahagian yang digigit anjing atau haiwan lain menggunakan air mengalir dan sabun selama 15 minit bagi menghilangkan kesan air liur dan mendapatkan rawatan segera jika digigit haiwan peliharaan tanpa sebab atau anjing liar.

"Pastikan anjing peliharaan mendapat suntikan anti-rabies di klinik haiwan dan elakkan ia (anjing) bercampur dengan haiwan liar sebelum dan selepas menerima suntikan vaksin.

"Ahli keluarga digesa memaklumkan kepada doktor atau pihak kesihatan sekiranya terdapat dalam kalangan ahli keluarga digigit haiwan khususnya anjing dan kucing bagi memastikan rawatan sewajarnya segera diberikan," katanya.

Untuk rekod, kes rabies pertama dilaporkan tahun ini membabitkan seorang kanak-kanak perempuan berumur lima tahun di Sibu yang meninggal dunia pada 26 Mac.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 26 Jun 2020 @ 7:15 PM