CHARLES Michel. FOTO AFP
CHARLES Michel. FOTO AFP
AFP

Brussels: Pemimpin Kesatuan Eropah (EU) pada Rabu bersetuju untuk mengenakan sekatan baharu ke atas dron dan pengeluar peluru berpandu Iran susulan serangan Tehran ke atas Israel, hujung minggu lalu, kata ketua EU, Charles Michel.

"Kami memutuskan untuk mengenakan sekatan terhadap Iran, ia adalah isyarat jelas yang kami mahu hantar," kata presiden majlis Eropah itu pada sidang kemuncak EU di Brussels.

"Ideanya adalah untuk menyasarkan syarikat yang diperlukan untuk dron, untuk peluru berpandu."

Iran melancarkan serangan dron dan peluru berpandu yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada hujung minggu lalu terhadap Israel, yang menyebabkan sedikit kerosakan selepas kebanyakan peluru dipintas.

Serangan langsung pertama Tehran di bumi Israel adalah sebagai tindak balas kepada serangan maut ke atas konsulat Iran di Damsyik yang dipersalahkan secara meluas ke atas Israel.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata, negaranya akan memutuskan cara bertindak balas terhadap serangan Iran.

Pemimpin EU dalam kenyataan dari sidang kemuncak itu menggesa "semua pihak untuk menjalankan sekatan sepenuhnya dan menahan diri daripada sebarang tindakan yang boleh meningkatkan ketegangan di rantau itu."

EU sudah mengenakan sekatan ke atas Iran berhubung pembekalan dronnya kepada Rusia untuk perang di Ukraine, tetapi ia mempunyai sedikit kesan dalam memutuskan hubungan antara Tehran dan Moscow.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 18 April 2024 @ 10:39 AM