KANAK-KANAK di Rafah, Gaza mencari bekalan air di kem perlindungan berhampiran sempadan Mesir. FOTO AFP
KANAK-KANAK di Rafah, Gaza mencari bekalan air di kem perlindungan berhampiran sempadan Mesir. FOTO AFP
AFP

Baitulmaqdis: Hamas pada Sabtu dilaporkan sedia mengkaji cadangan balas terbaru Israel berhubung gencatan senjata di Gaza, sehari selepas delegasi dari Mesir tiba di Israel dalam usaha untuk memulakan rundingan yang terhenti.

Rundingan gencatan senjata baharu itu muncul ketika Israel terus melaksanakan persediaan tentera ke bandar selatan Gaza, Rafah dan limpahan perang yang membawa kepada serangan berterusan di seluruh wilayah itu.

"Hari ini, Hamas menerima maklum balas rasmi daripada penjajah Zionis yang diserahkan kepada pengantara Mesir dan Qatar pada 13 April," kata Timbalan Ketua Cabang Politik Hamas di Gaza, Khalil al-Hayya dalam kenyataan ringkas awal Sabtu.

"Pergerakan (Hamas) akan mengkaji cadangan ini, dan apabila selesai, maklum balas akan dikemukakan."

Hamas sebelum ini menegaskan gencatan senjata kekal, sesuatu yang ditolak oleh Israel.

Mesir, Qatar dan Amerika Syarikat gagal untuk memeterai perjanjian gencatan senjata baharu di Gaza sejak penghentian seminggu pertempuran pada November menyaksikan 80 tebusan Israel ditukar dengan 240 warga Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Beberapa media Israel, memetik pegawai yang tidak dinamakan, berkata kabinet Israel membincangkan rancangan baharu untuk gencatan senjata dan pembebasan tebusan menjelang lawatan delegasi Mesir.

"Kemajuan yang ketara dalam mendekatkan pandangan delegasi Mesir dan Israel (mengenai gencatan senjata)," menurut laporan Al-Qahera News, yang dikaitkan dengan perkhidmatan perisikan Mesir.

Peperangan di Gaza juga menjadi agenda untuk sidang kemuncak antarabangsa yang akan bermula di Arab Saudi pada hujung minggu.

Mesyuarat khas Forum Ekonomi Dunia, yang dijadualkan bermula di Riyadh pada Ahad, akan merangkumi sesi tertumpu Gaza pada Isnin dengan menampilkan Perdana Menteri Palestin yang baru dilantik Mohammed Mustafa, Perdana Menteri Mesir Mostafa Madbouly dan penyelaras bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Semenanjung Gaza, Sigrid Kaag.

"Perbincangan dengan rakan Eropah, Amerika dan serantau mengenai Gaza dan situasi serantau dirancang di Riyadh," kata sumber diplomatik pada Jumaat.

Saksi di Gaza yang terkepung melaporkan, rancangan serangan baharu Israel di Rafah, pusat bandar terakhir tentera darat Israel masih belum bermula.

Rancangan pencerobohan Israel ke bandar itu, yang menurut pemimpin tentera perlu untuk menumbangkan batalion Hamas, mencetuskan tentangan dalam kalangan masyarakat antarabangsa kerana ratusan ribu orang awam berlindung di sana.

Pegawai kanan Hamas, Ghazi Hamad memberitahu AFP pada Khamis bahawa operasi sedemikian sudah pasti akan mengancam rundingan dan menunjukkan Israel berminat untuk meneruskan perang".

Peperangan bermula dengan serangan Hamas yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada 7 Oktober, yang mengakibatkan kematian kira-kira 1,170 warga Israel, kebanyakannya orang awam, menurut pengiraan AFP mengenai tokoh rasmi Israel.

Serangan balas Israel membunuh sekurang-kurangnya 34,356 penduduk di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut kementerian kesihatan wilayah kendalian Hamas.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 27 April 2024 @ 1:14 PM