BANTUAN kemanusiaan digugurkan di Gaza. FOTO Reuters
BANTUAN kemanusiaan digugurkan di Gaza. FOTO Reuters
AFP

Beirut: Cadangan terbaru kumpulan pejuang Palestin, Hamas untuk gencatan senjata selama enam minggu di Gaza menerima reaksi negatif daripada Israel.

Seorang pegawai kanan Hamas, Osama Hamdan yang berpangkalan di Lubnan berkata, respons itu dilihat ketika rundingan berlangsung di Qatar, pada Rabu.

Osama dalam satu sidang akhbar di Beirut berkata, pengantara menyampaikan pendirian Israel sehari sebelumnya, namun secara umumnya negatif dan tidak bertindak balas terhadap aspirasi rakyat Gaza.

Katanya, tindak balas Israel satu langkah ke belakang dan kemungkinan menghalang rundingan yang menemui jalan buntu.

Minggu lalu, Hamas mencadangkan gencatan senjata selama enam minggu dan pembebasan kira-kira 42 tebusan sebagai pertukaran untuk 20 hingga 50 tahanan Palestin untuk setiap tebusan.

Kenyataan Osama dibuat ketika Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) Antony Blinken tiba di Arab Saudi sebagai sebahagian daripada lawatan serantau untuk membincangkan usaha gencatan senjata di Gaza.

Blinken bertemu dengan Menteri Luar Arab Saudi, Putera Faisal Farhan, sebelum mengadakan perbincangan dengan Putera Mahkota Mohammed Salman.

Jurucakap Jabatan Negara AS Matthew Miller berkata, Blinken dan Putera Faisal membincangkan keperluan mendesak untuk melindungi semua orang awam di Gaza dan segera meningkatkan bantuan kemanusiaan kepada mereka yang memerlukan.

"Blinken menekankan kepentingan penyelarasan rapat berterusan dengan rakan serantau dan antarabangsa dalam menyelesaikan konflik di Gaza dan bersiap sedia untuk fasa pascakonflik," kata Miller dalam satu kenyataan.

Lawatan itu menandakan persinggahan pertama dalam jelajah Timur Tengah keenam dilakukan Blinken, sejak perang Israel-Hamas bermula pada 7 Oktober tahun lalu.

Beliau dijangka melakukan perjalanan pada Khamis ke Mesir, yang bersempadan dengan Gaza dan terbabit dalam usaha pengantaraan ke arah gencatan senjata.

Keesokannya, Blinken dijadualkan ke Israel bagi berbincang dengan pegawai Israel untuk memastikan pembebasan semua tebusan yang ditahan di Gaza dan usaha untuk meningkatkan penghantaran bantuan ke wilayah yang dikepung itu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 Mac 2024 @ 11:43 AM