Dr Nizar Wani mencium seekor unta yang bertindak sebagai ‘ibu tumpang’. - FOTO Reuters
Dr Nizar Wani mencium seekor unta yang bertindak sebagai ‘ibu tumpang’. - FOTO Reuters
Reuters

Dubai: Selepas mengetuai pengklonan unta pertama di dunia pada 2009, Dr Nizar Wani kini mereplikasi beberapa dozen unta setahun di makmal Dubai.

Ia kini adalah perniagaan besar di rantau Teluk di mana unta dihargai dan boleh memperoleh pulangan besar dalam pertandingan kecantikan dan perlumbaan.

"Kami mengumpul telur ini daripada ovari haiwan yang disembelih. Kami perlu mematangkannya di makmal selama 24 jam sebelum ia mencapai tahap di mana kami boleh menggunakannya untuk proses pengklonan," kata Wani.

Pengklonan pembiakan haiwan menggunakan proses yang dipanggil pemindahan nuklear sel somatik.

DNA dikeluarkan daripada sel telur unta dan digantikan dengan DNA daripada sel badan beku unta yang dihargai untuk beberapa kualiti seperti kelajuan atau kecantikan.

Telur kemudian berkembang menjadi embrio tanpa memerlukan sperma.

Pengklonan haiwan, bagaimanapun, memakan masa dengan kadar kejayaan yang rendah.

"Daripada 100 embrio yang kami pindahkan, kami hanya mencapai lima hingga 10 kehamilan, dan kadang-kadang mungkin tiga hingga enam bayi dilahirkan," kata Wani, seorang doktor haiwan yang mempunyai phD dalam pembiakan haiwan.

Pusat Bioteknologi Reproduktif di Dubai berfungsi memelihara sel dan menghasilkan semula unta untuk perlumbaan elit, pemenang pertandingan kecantikan, unta susu dan unta jantan berharga, kata Wani.

Ia juga menggunakan teknologi pengklonan antara spesies untuk memelihara spesies terancam.

Ia telah mengklonkan unta Bactrian liar yang terancam, berbonggol dua dengan menggunakan telur dan ibu tumpang kepada unta berbonggol tunggal, kata Wani.

"Dalam pengklonan kita tidak melakukan sesuatu yang baharu. Tuhan telah mencipta semua bahan. Tuhan telah mencipta sel, kita hanya membantu proses itu," kata Wani sambil menambah ia adalah salah satu daripada beberapa teknik teknologi pembiakan.

Kebanyakan kerja memelihara ciri-ciri elit dilakukan melalui kaedah pemindahan embrio berbilang yang lebih konvensional.

Ovari unta yang berharga dirangsang untuk menghasilkan berbilang telur. Selepas persenyawaan dengan sperma berharga, pelbagai embrio boleh dipindahkan ke unta pengganti.

"Tahun ini kita mempunyai 20 kehamilan daripada seekor unta jantan dan betina dari baka baik," kata Wani.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 25 Mei 2023 @ 5:18 PM