Foto hiasan EPA
Foto hiasan EPA
Reuters

Beijing: Bilangan pesakit Covid-19 yang memerlukan rawatan kritikal di hospital China telah memuncak, kata pihak berkuasa kesihatan pada Khamis.

Ini berikutan jumlah perjalanan ke seluruh negara meningkat dengan berjuta-juta individu membuat pertemuan semula dengan keluarga yang telah lama ditunggu-tunggu, meningkatkan kebimbangan terhadap wabak baharu.

China berkata pada Sabtu lalu bahawa hampir 60,000 orang yang dijangkiti Covid-19 telah meninggal dunia di hospital antara 8 Disember 2022 dan 12 Januari 2023 - peningkatan kira-kira sepuluh kali ganda daripada pendedahan sebelumnya.

Bagaimanapun, jumlah itu tidak termasuk mereka yang meninggal dunia di rumah, dan beberapa doktor di China menyatakan mereka tidak digalakkan meletakkan Covid-19 pada sijil kematian.

Memandangkan perjalanan semakin meningkat semasa musim cuti Tahun Baru Cina yang sibuk, seramai 36,000 orang berkemungkinan maut setiap hari akibat penyakit itu, menurut ramalan terkini daripada firma data kesihatan yang berpangkalan di UK Airfinity. Pakar lain meramalkan lebih sejuta akan mati akibat penyakit itu tahun ini.

Tetapi seorang pegawai Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan memberitahu sidang akhbar pada Khamis bahawa China telah melepasi tempoh puncak pesakit Covid-19 di klinik demam, bilik kecemasan dan dengan keadaan kritikal.

Bilangan pesakit dengan keadaan kritikal di hospital adalah lebih daripada 40 peratus lebih rendah pada 17 Januari berbanding puncak yang dilihat pada 5 Januari, kata seorang pegawai.

Data baharu itu didedahkan selepas Presiden Xi Jinping menyatakan kebimbangan bahawa kawasan luar bandar tidak lengkap untuk menangani lonjakan jangkitan kerana cuti, yang secara rasmi bermula pada 21 Januari, kerana penduduk kota pulang ke kampung halaman mereka.

Sebelum Covid-19 pertama kali muncul di bandar Wuhan di tengah China pada akhir 2019, musim cuti dikenali sebagai penghijrahan tahunan terbesar.

"Saya paling bimbang tentang kawasan luar bandar dan petani. Kemudahan perubatan agak lemah di kawasan luar bandar, justeru pencegahan adalah sukar," kata Xi sambil menambah bahawa warga emas adalah keutamaan.

Untuk memenuhi permintaan yang meningkat, pembuat ubat di China bergegas meningkatkan kapasiti mereka tiga kali ganda untuk membuat ubat demam dan batuk, lapor China Daily yang dikendalikan kerajaan pada Khamis.

China setakat ini bergantung pada vaksin domestik untuk memerangi wabak itu, mengelak vaksin buatan asing, yang beberapa kajian telah mencadangkan lebih berkesan, manakala rawatan asing lain untuk Covid-19 sukar diperoleh di China.

Ubat anti-virus Covid-19 Pfizer Paxlovid tersedia di China tetapi sangat sukar diperoleh melalui saluran rasmi, menurut laporan media dan akaun peribadi.

Rawatan antivirus Merck & Co, molnupiravir juga telah diluluskan untuk digunakan tetapi belum tersedia secara meluas, menyebabkan penduduk terdedah dengan ubat tiruan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 19 January 2023 @ 6:02 PM