Tunjuk perasaan yang berlangsung di Kandahar, Afghanistan. - FOTO EPA
Tunjuk perasaan yang berlangsung di Kandahar, Afghanistan. - FOTO EPA
AFP

Kaherah: Universiti Al-Azhar di Mesir, institusi pendidikan paling berprestij di dunia Islam, menggesa agar produk Sweden dan Belanda diboikot selepas penunjuk perasaan berhaluan kanan memusnahkan Al-Quran di negara berkenaan.

Al-Azhar, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Rabu, menyeru "umat Islam memboikot produk Belanda dan Sweden".

Ia juga menggesa "tindak balas sewajarnya daripada kerajaan kedua-dua negara ini" yang didakwanya "melindungi jenayah keji dan biadab atas nama 'kebebasan bersuara'".

Ahli politik berhaluan kanan Sweden-Denmark, Rasmus Paludan pada Sabtu membakar salinan kitab suci umat Islam di hadapan kedutaan Turki di Stockholm, meningkatkan ketegangan ketika Sweden membicarakan Ankara berhubung usahanya untuk menyertai NATO.

Keesokan harinya, Edwin Wagensveld, yang mengetuai bahagian Belanda bagi kumpulan anti-Islam Jerman Pegida, mengoyakkan halaman Al-Quran semasa protes seorang diri di luar parlimen.

Imej di media sosial juga menunjukkan dia berjalan di atas halaman kitab suci yang koyak itu.

Pencemaran al-Quran mencetuskan bantahan keras dari Ankara dan demonstrasi di beberapa ibu kota dunia Islam termasuk di Afghanistan, Iraq, Pakistan, Syria dan Yaman.

Kementerian Luar Mesir "mengutuk sekeras-kerasnya" pembakaran Al-Quran, menyatakan "kebimbangan yang mendalam terhadap kejadian seperti itu berulang dan peningkatan Islamofobia di beberapa negara Eropah".

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson mengecam tindakan Paludan sebagai "sangat tidak menghormati", manakala Amerika Syarikat menyifatkan tindakan itu "menjijikkan".

Jurucakap Jabatan Negara AS Ned Price pada Isnin berkata pembakaran itu adalah kerja "seorang provokator" yang "mungkin dengan sengaja berusaha untuk meletakkan jarak antara dua rakan kongsi rapat -- Turki dan Sweden".

Pada Selasa, Turki menangguhkan rundingan keanggotaan NATO dengan Sweden dan Finland, selepas Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengecam Stockholm kerana membenarkan protes hujung minggu yang termasuk pembakaran Al-Quran.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 January 2023 @ 4:53 PM