TENGKU Zafrul (dua kiri) membuat gimik pelancaran Go Export Financing Program Exim Bank Malaysia di Dewan Perdana, Miti. FOTO Fathil Asri
TENGKU Zafrul (dua kiri) membuat gimik pelancaran Go Export Financing Program Exim Bank Malaysia di Dewan Perdana, Miti. FOTO Fathil Asri
Noor Hidayah Tanzizi

Kuala Lumpur: Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP2030) yang dijangka dilancarkan Ogos ini, menerajui perubahan institusi dan merangka dasar yang kukuh untuk membantu industri negara termasuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) membina daya tahan.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pihaknya berkerjasama rapat dengan agensi dan institusi utama seperti Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia untuk merombak rangka kerja perindustrian.

Menurutnya, pihaknya sedang berusaha untuk membantu industri dan teknologi PKS negara untuk membuktikan masa hadapan dan membina daya tahan.

"Miti sedang membayangkan semula bagaimana kami boleh membina rantaian nilai industri dan kapasiti penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk menambah baik proses pelaburan, perdagangan dan perindustrian.

"NIMP2030 juga sedang berusaha untuk melindungi daya tahan ekonomi dan keterangkuman dengan antara lain membangunkan rantaian bekalan yang lebih strategik, mengukuhkan kelompok industri dan memperkasakan pemprosesan tani halal. PKS juga akan menonjol dalam semua projek ini," katanya.

Tengku Zafrul berkata demikian dalam ucapannya pada Majlis Pelancaran Program Pembiayaan Exim Go-Eksport, di sini, hari ini.

Beliau berkata, daya tahan pemain PKS juga akan dipupuk melalui dorongan dasar kami untuk mencapai sasaran sifar bersih Malaysia menjelang 2050.

Katanya, Pusat Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) negara dan matlamat 'hijau' yang berkaitan adalah pertimbangan asas bagi rangka kerja dan dasar perindustrian baharu pihaknya.

"Kami akan memastikan PKS adalah sebahagian daripada projek contohnya Tenaga Boleh Diperbaharui, Peralihan Karbon Rendah, Ekonomi Pekeliling serta Penangkapan Karbon, Penggunaan dan Penyimpanan," katanya.

Sebelum ini media melaporkan, kerajaan akan melancarkan semakan semula NIMP 2030 pada suku ketiga tahun ini yang mana ia akan menumpukan sektor ekonomi baharu, berlandaskan Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) yang akan memberi manfaat dalam merealisasikan aspirasi negara menjadi pintu masuk Asia.

Tengku Zafrul dipetik berkata, kajian semula NIMP 2030 akan meneliti isu utama seperti keseluruhan reformasi struktur, mempertingkatkan ekonomi, mewujudkan ekosistem yang sesuai untuk industri sasaran dan membina kapasiti PKS dalam menerima prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) untuk membolehkannya bersedia dengan permintaan pasaran global.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 Jun 2023 @ 3:58 PM