HAMILTON akui Verstappen melakukan tugasan dengan cemerlang. FOTO AFP
HAMILTON akui Verstappen melakukan tugasan dengan cemerlang. FOTO AFP
Reuters

Sao Paulo: Juara dunia Formula Satu (F1) tujuh kali, Lewis Hamilton berkata seteru utamanya dari Red Bull, Max Verstappen berjaya melakukan 'kerja yang menakjubkan' dalam memenangi gelaran kedua musim ini dan boleh berbangga dengan pencapaiannya.

Verstappen, 25, bulan lalu merangkul mahkota kedua berturut-turut dengan masih berbaki empat perlumbaan.

Pemandu Belanda itu dan Hamilton bersaing sehingga perlumbaan terakhir pada 2021, dengan Verstappen muncul juara selepas bekas pengarah perlumbaan Michael Masi membuat perubahan kontroversi dengan membenarkan semula kereta keselamatan masuk.

Tahun ini, Red Bull jauh mengatasi pasukan Mercedes dan Verstappen mencipta rekod 14 kemenangan daripada 20 perlumbaan dengan baki dua saingan.

"Saya fikir dia melakukan kerja yang menakjubkan, dia sudah menyelesaikan tugasan yang dia perlu lakukan. Pasukan itu memberikannya sebuah jentera yang menakjubkan dan dia memberikan persembahan cemerlang hampir setiap hujung minggu.

"Dia boleh berbangga dengan tugas yang dia lakukan, saya tahu bagaimana rasanya berada dalam kedudukan seperti itu," kata Hamilton kepada pemberita di Grand Prix Sao Paulo.

Red Bull juga merangkul kejuaraan dunia pengeluar buat kali pertama sejak 2013 selepas lapan kejuaraan berturut-turut untuk Mercedes, yang ketinggalan 40 mata di belakang Ferrari di tempat kedua.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 11 November 2022 @ 12:28 PM