PENGUNJUNG membuat persiapan awal dengan memilih barangan aksesori untuk digayakan pada sambutan Deepavali ketika mengunjungi sebuah kedai di Jalan Yam Tuan atau lebih dikenali dengan gelaran Little India Seremban, hari ini. FOTO Bernama
PENGUNJUNG membuat persiapan awal dengan memilih barangan aksesori untuk digayakan pada sambutan Deepavali ketika mengunjungi sebuah kedai di Jalan Yam Tuan atau lebih dikenali dengan gelaran Little India Seremban, hari ini. FOTO Bernama
BERNAMA

Seremban: Berbaki 12 hari lagi perayaan Deepavali, masyarakat India di negeri ini memanfaatkan cuti hari minggu untuk membuat persiapan secara sederhana susulan pandemik Covid-19 ketika ini.

Tinjauan Bernama di Little India sepanjang Jalan Yam Tuan di sini, mendapati orang ramai mula mencari barangan keperluan perayaan itu yang akan disambut pada 4 November ini.

Rata-rata pelanggan yang ditemui Bernama memilih untuk mendapatkan barangan seperti pakaian dan perhiasan diri, lebih awal bagi mengelak bersesak pada saat akhir.

Suri rumah dari Kuala Pilah, G. Shanti, 57, berkata, dia dan keluarga membuat persiapan lebih awal kerana teruja untuk menyambut Deepavali kali ini.

"Saya sekeluarga biasanya lebih suka membuat persiapan seawal mungkin kerana ingin membeli dalam keadaan selesa tanpa bersesak dengan orang ramai," katanya.

Berkongsi pandangan sama, jururawat T. Pramawathy, 32, berkata, dia akan sampai ke tempat membeli-belah seawal mungkin untuk mencari barangan persiapan Deepavali tanpa perlu berhimpit dengan orang ramai.

"Saya dan keluarga memilih untuk menyambut Deepavali secara sederhana seperti yang dilakukan pada tahun-tahun sebelum ini.

"Rendang ayam adalah makanan kegemaran keluarga, justeru makanan tradisional Melayu itu wajib ada semasa Deepavali selain kari kambing, tosai dan muruku," katanya.

Pelanggan kedai bahan-bahan membuat kuih, G.Risha, 17, berkata Deepavali kali ini diraikan secara sederhana dan berjimat cermat.

"Tahun lalu saya hanya duduk di rumah namun melihat kes Covid-19 sudah menurun, saya datang ke sini untuk membeli barang persiapan," katanya yang datang dari Mantin.

Sementara itu, peniaga kain sari dan perhiasan diri, S. Nitin, 65, berkata, dia lega orang ramai mula membeli barangan persiapan perayaan sejak minggu lalu berbanding tahun lalu apabila perniagaannya merosot hampir 50 peratus berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Katanya, ekoran keadaan ekonomi yang mencabar ketika ini, orang ramai berbelanja secara berhemat terutama semasa musim perayaan.

Pemilik kedai tekstil dan pakaian, S.Anvarasan, 56, pula menjangka lebih ramai pelanggan membeli-belah minggu depan kerana kebiasaannya orang ramai membuat persiapan perayaan pada saat akhir.

"Terima kasih kerajaan kerana membenarkan merentas negeri sekali gus meningkatkan lagi kedatangan pengunjung dari pelbagai negeri dan memulihkan semua ekonomi peniaga," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 24 Oktober 2021 @ 2:50 PM