Nor Fazlina Abdul Rahim dan Syaherah Mustafa


Kota Bharu: Polis tidak menolak kemungkinan suspek yang disyaki melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1, mahu melarikan diri ke Makkah melalui Thailand, sebelum ditahan petang semalam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, ia berdasarkan rampasan yang dibuat membabitkan sejumlah wang tunai dalam mata wang asing Riyal dan Baht daripada suspek semalam.

Katanya, selain wang tunai, pihaknya turut rampas pistol jenis Glock 19 Austria bersama 33 biji peluru hidup, mercun bola, enam telefon bimbit pasport serta empat keping kad pengenalan milik orang lain.

"Saya tidak menolak kemungkinan berkenaan (mahu melarikan diri ke Makkah melalui Thailand) berdasarkan wang tunai dalam mata wang asing yang dirampas. Namun siasatan lanjut masih dijalankan.

"Kita percaya suspek memang mahu melarikan diri ke luar negara dan bagaimana kaedah suspek mahu melarikan diri, itu dalam siasatan," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, suspek ditahan di hadapan hospital jam 3 petang semalam sebaik keluar daripada Hospital Pakar Perdana.

MOHD Shuhaily (tengah) diiringi oleh Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun (kiri) menunjukkan rampasan pistol dan barangan peribadi  serta mengenai tangkapan suspek tembak di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 ketika hadir  di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan. FOTO Nik Abdullah Nik Omar
MOHD Shuhaily (tengah) diiringi oleh Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun (kiri) menunjukkan rampasan pistol dan barangan peribadi serta mengenai tangkapan suspek tembak di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 ketika hadir di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan. FOTO Nik Abdullah Nik Omar

Katanya, pihaknya mendapati suspek hadir ke hospital berkenaan untuk mengambil laporan kesihatan yang sudah siap.

"Berdasarkan siasatan, pemeriksaan kesihatan berkenaan sudah dibuat lebih awal iaitu sebelum kejadian dan apa tujuan laporan kesihatan itu dibuat sama ada untuk memohon visa atau sebaliknya, masih dalam siasatan polis," katanya.

Terdahulu, suspek direman tujuh hari di Mahkamah Majistret Kota Bharu bermula hari ini sehingga Isnin.

Penahanan reman suspek Hafizul Harawi, 38,bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971.

Hafizul guna identiti individu lain, tukar nombor plat kereta - Polis

Suspek ambil laporan kesihatan di hospital sebelum ditahan

'Saya perlukan 7 peguam wakili saya'

'Saya akan beri kerjasama kepada polis'

Hafizul akan dibawa ke KL untuk siasatan lanjut

Hafizul direman tujuh hari

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 16 April 2024 @ 12:16 PM