GAMBAR HIASAN
GAMBAR HIASAN
Firdaus Hashim dan Syazwan Msar


KUALA LUMPUR: “Mereka (bookie) ada kumpulan tertentu dalam setiap pasukan dan akan menghubungi wakil untuk urusan mengatur perlawanan,” kata bekas pemain era 90-an yang pernah terpalit dengan isu rasuah.

Dia yang pernah mewakili pasukan di utara tanah air berkata, bookie akan menghantar ejen masing-masing untuk menghubungi pemain bagi urusan itu dan pembayaran akan dilakukan apabila kedua-dua pihak mendapat persetujuan.

Katanya, setiap pemain yang bersetuju ‘menjual perlawanan’ akan memperoleh antara RM2,000 hingga RM5,000 bergantung kepada kedudukan pasukan serta perlawanan itu.

“Mengatur perlawanan bukan saja untuk kalah, namun pasukan yang menang pun akan memperoleh habuan, namun tak banyak.

“Wakil bookie akan menunggu di tepi padang untuk meninjau perlawanan itu, namun ada sesetengah perlawanan mereka boleh mengubahnya pada saat akhir,” katanya kepada Arena Metro, semalam.

Laporan eksklusif Arena Metro mendedahkan pengakuan seorang bekas pemain yang sebelum ini beraksi di Liga Perdana pernah didekati bookie selepas mengetahui kemelut tunggakan gaji yang dialami pasukannya.

Sementara itu, seorang lagi bekas pemain era 90-an yang pernah terpalit dengan isu rasuah berkata, wang pertaruhan tidak akan dimasukkan ke dalam akaun pemain kerana dibimbangi akan dikenakan tindakan.

Dia yang pernah menyarung jersi pasukan di Lembah Klang berkata, ada antara wakil bookie akan meletakkan wang dalam almari pakaian pemain di bilik persalinan.

“Kebiasaannya wakil bookie akan duduk berhampiran dengan tempat pemain untuk memberi isyarat bagi mengatur perlawanan.

“Ada antara mereka akan memakai pakaian berwarna merah atau biru yang mempunyai maksud tertentu dan pembayaran akan diberikan kepada ketua kumpulan dalam pasukan sebelum diagihkan kepada pemain,” katanya.

Ejen atau wakil bookie adalah individu yang arif mengenai bola sepak tanah air atau mereka yang rapat dengan pemain supaya mudah untuk mengatur perlawanan, jelasnya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Februari 2019 @ 8:59 AM