Nor Azifah hidap kanser payudara tahap tiga.
Nor Azifah hidap kanser payudara tahap tiga.
Norhayati Nordin


Kuala Lumpur: Pelakon drama Istidraj dan Tujuh Warna Pelangi, Nor Azifah Zainon Abidin, 60, yang menghidap kanser payu dara tahap tiga berada dalam keadaan kurang sihat akibat demam sejak beberapa hari lalu.

Nor Azifah berkata, kerana demam itu dia tidak dapat melakukan rawatan kemoterapi terakhir iaitu pusingan keenam, esok apabila terpaksa ditangguh pada Februari depan sehingga kesihatannya stabil.

"Buat masa sekarang, saya mengalami demam dan perlu mengambil ubat antibiotik yang tidak membolehkan untuk saya menjalani kemoterapi, esok dan dibawa ke tarikh baru pada 7 Februari depan.

"Sekarang, saya memang kurang sihat dan tiada selera makan sangat. Berat badan pun turun sebanyak sembilan kilogram (kg) daripada 79 kg kepada 70 kg. Malah, kepala saya yang botak masih belum ada rambut," katanya kepada Harian Metro.

Nor Azifah berkata, kini dia pasrah dan terus kuatkan semangat dalam diri berjuang untuk sembuh daripada kanser payu dara dihidapi walaupun kesakitan dirasakan hanya Allah yang tahu.

"Ini takdir hidup saya. Cuma, saya perlukan bantuan kewangan bulanan dan sudah pun memohon kepada Pusat Zakat dan masih menunggu jawapan. Saya tiada sumber kewangan sendiri sebab tak boleh bekerja lagi.

"Jadi, saya harap permohanan bantuan dibuat diterima Pusat Zakat dan diluluskan bagi membeli keperluan ubat-ubatan saya. Baru-baru ini, saya juga dikunjungi Persatuan Seniman dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

"Ketika bekerja dulu, saya ada buat caruman Perkeso secara persendirian. Tapi, untuk mohon bantuan kewangan daripada agensi itu bagi pesakit kanser seperti saya tidak disediakan," katanya.

 

Ditanya juga mengenai pembedahan akan dijalani untuk membuang sel kanser di payudara, Nor Azifah berkata, ia mungkin akan dilakukan pada Mac depan, yang mana perlu memastikan rawatan kemoterapi dihabiskan semua pusingan terlebih dulu.

Pada 26 Oktober tahun lalu, Harian Metro melaporkan Nor Azifah memerlukan bantuan kewangan kira-kira RM35,000 untuk menampung kos rawatannya yang disahkan menghidap kanser payu dara tahap tiga sejak Julai, tahun lalu.

Bagi membantu meringan bebanan kewangan Nor Azifah yang mendapatkan rawatan kemoterapi di Hospital Kuala Lumpur (HKL), sumbangan boleh dibuat ke akaun Maybank 114013153925 atas nama Nor Azifah Zainon Abidin.

 

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 30 January 2024 @ 7:33 PM