SALLEH(kiri) ketika menziarahi Mohd Aariz Zafran, 11 bulan yang menghidap paru-paru kronik dan bergantung pada alat pernafasan. FOTO Zuliaty Zulkiffli
SALLEH(kiri) ketika menziarahi Mohd Aariz Zafran, 11 bulan yang menghidap paru-paru kronik dan bergantung pada alat pernafasan. FOTO Zuliaty Zulkiffli
Zuliaty Zulkiffli


Kuala Kedah: "Syukur Alhamdulillah, saya berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang menghulurkan bantuan kepada anak dan sudah mencecah RM30,000 setakat ini," kata Mohd Azlan Ishak, 35.

Pembantu pelantar ikan itu berkata, dia juga bersyukur kerana kisahnya membawa anak, Mohd Aariz Zafran, 11 bulan dengan menunggang motosikal ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) turut mendapat perhatian ramai pihak termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, sejak itu juga, rumahnya di Taman Kota Nelayan, di sini tidak putus dikunjungi orang ramai yang menyalurkan sumbangan selain menziarah Mohd Aariz Zafran yang hanya bergantung dengan alat bantuan pernafasan Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) kerana menghidap penyakit paru-paru kronik.

"Memang sebelum ini dalam tangan saya hanya ada RM12 tapi tak sangka pula rezeki kami melimpah selepas gambar kami ditular di media sosial, Ahad lalu.

"Kesemua wang ini akan saya gunakan sepenuhnya untuk membiayai kos rawatan anak berulang alik ke HSB dan dalam keadaan cuaca tidak menentu ini, saya akan ambil kenderaan e-hailing untuk ke hospital," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, hari ini.

Isterinya, Norhidayu Halim, 35, berkata, ada individu yang menghubunginya dan memaklumkan mahu menghadiahkan kereta untuk kegunaan mereka kerana simpati melihat keadaan Mohd Aariz Zafran.

Katanya, ramai yang masih menghubungi mereka untuk memberi sumbangan kerana simpati dengan nasib Mohd Aariz Zafran.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Kubang Rotan, Datuk Salleh Saidin yang menziarahi tiga beranak itu hari ini turut menyampaikan sumbangan kepada Mohd Azlan untuk meringankan beban mereka.

Mohd Salleh berkata, beliau yakin kerajaan negeri juga tidak akan meminggirkan kes Mohd Azlan ini malah sesiapa saja yang memerlukan bantuan di kawasan ini.

Dalam pada itu, Pembantu Kebajikan Masyarakat Daerah Kota Setar, Natrah Zakaria berkata, pihaknya sudah menyediakan borang yang perlu dilengkapkan pasangan berkenaan untuk memudahkan proses bantuan bulanan diperoleh.

Beliau berkata, pihaknya juga akan memberi Bantuan Tabung Segera sebanyak RM300 dalam tempoh terdekat ini.

Sementara itu, Pengarah Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (BBSM) Kedah, Shamsul Bahar Abd Rani berkata, pihaknya hadir ke rumah Mohd Azlan adalah untuk meninjau keadaan keluarga itu dan bersedia untuk membantu jika pasangan itu memerlukan perkhidmatan ambulans untuk menghantar anak mereka ke hospital.

"Kami bersedia untuk membantu kes khas seperti ini terutama mereka yang tidak mampu dan akan memberi perkhidmatan menggunakan ambulans ke hospital.

"Selain itu, kami juga menawarkan kepada masyarakat di Kedah yang tidak berkemampuan untuk menghubungi BBSM Kedah untuk kami bantu.

Media sebelum ini melaporkan kisah pasangan suami isteri yang ditular di media sosial kerana membawa anak mereka menaiki motosikal memakai alat pernafasan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 Mei 2024 @ 3:03 PM