DUA wanita menggunakan payung ketika berjalan di sekitar Pasar Seni, Kuala Lumpur kerana cuaca panas. FOTO Nur Iqbal Syakir.
DUA wanita menggunakan payung ketika berjalan di sekitar Pasar Seni, Kuala Lumpur kerana cuaca panas. FOTO Nur Iqbal Syakir.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Kawasan Pokok Sena di Kedah merekodkan suhu panas tahap dua atau gelombang haba setakat 4.50 petang tadi.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan di Facebook memaklumkan tahap gelombang haba merujuk kepada suhu maksimum harian 37 hingga 40 darjah Celsius sekurang-kurangnya selama tiga hari berturut-turut.

Menurut kenyataan itu, suhu panas tahap berjaga-jaga turut direkod di 21 kawasan di Semenanjung iaitu seluruh Perlis; Pulau Langkawi, Kota Setar, Kubang Pasu, Padang Terap, Sik, Yan, Pendang serta Baling di Kedah; Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah dan Timur Laut di Pulau Pinang.

Lokasi lain Kuala Kangsar (Perak), Petaling dan Sepang (Selangor), Kuala Lumpur, manakala masing-masing satu kawasan di Sabah (Beaufort) dan Sarawak (Limbang).

Suhu panas tahap satu atau berjaga-jaga pula merujuk kepada suhu maksimum harian 35 hingga 37 darjah Celsius sekurang-kurangnya selama tiga hari berturut-turut.

MetMalaysia sebelum ini memaklumkan Malaysia berada dalam fasa akhir monsun timur laut yang secara lazim menyaksikan kawasan utara Semenanjung mengalami litupan hujan dan taburan hujan yang kurang selain menyebabkan cuaca lebih panas serta kering berbanding kebiasaan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 29 Februari 2024 @ 10:59 PM