AL-SULTAN Abdullah dan Tunku Azizah berangkat pulang selepas mencemar duli ke Sri Pentas, Bandar Utama, 17 Januari lalu. FOTO arkib NSTP
AL-SULTAN Abdullah dan Tunku Azizah berangkat pulang selepas mencemar duli ke Sri Pentas, Bandar Utama, 17 Januari lalu. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: "Mesra dan cakna kesejahteraan rakyat" itulah keperibadian Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Berkongsi pengalaman sebagai antara individu yang begitu dekat dengan Seri Paduka Baginda dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, bekas Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin berkata istilah 'raja dan rakyat berpisah tiada' jelas terserlah sepanjang tempoh pemerintahan Al-Sultan Abdullah.

"Selama tempoh pemerintahan, itulah baginda (yang sebenar). Itu adalah sifat semula jadi baginda, sebagai Sultan Pahang, baginda yang akan turun untuk sama-sama membantu rakyat, khususnya ketika berlaku malapetaka seperti banjir, kebakaran bahkan kemalangan.

"Apabila berlaku banjir khususnya di Pahang, Tuanku akan turun untuk bersama-sama dengan rakyat bagi mengharunginya. Malah, Tuanku juga akan meminta bantuan dari luar untuk menggantikan rumah-rumah (rakyat) yang telah rosak," katanya ketika ditemui Bernama.

Mengimbau kembali momen ketika Al-Sultan Abdullah sanggup menghentikan kenderaan untuk membantu mangsa kemalangan jalan raya, Ahmad Fadil yang kini bertugas sebagai Duta Besar Malaysia ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) menyifatkan Seri Paduka Baginda sangat prihatin akan kesejahteraan rakyat.

"Kadang-kadang Tuanku akan membawa kenderaan sendiri, dan apabila terlihat ada kemalangan jalan raya, Tuanku akan berhentikan kenderaan untuk pastikan mangsa kemalangan itu dibawa ke hospital dan Seri Paduka Baginda akan menanggung kos rawatan yang diperlukan.

"Untuk makluman, Tuanku juga tidak ambil elaun sebagai Yang di-Pertuan Agong sehingga sekarang dan elaun-elaun baginda termasuk Raja Permaisuri Agong dihalakan kepada (yang memerlukan)... ketika itu Tabung Covid-19, tetapi ia tidak diuar-uarkan, itu antara Seri Paduka Baginda, Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri," katanya.

Menceritakan pengalaman mencabar berdepan penularan wabak Covid-19, beliau berkata, Al-Sultan Abdullah sangat bimbang akan keselamatan dan kesihatan rakyat pada ketika itu, memandangkan wabak berkenaan pertama kali berlaku dalam negara.

Katanya, Seri Paduka Baginda banyak mendengar taklimat daripada Ketua Pengarah Kesihatan ketika itu Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Kementerian Kesihatan dan ahli-ahli profesional lain, setiap minggu tanpa gagal, bagi mencari solusi terbaik dalam memastikan kesejahteraan rakyat kekal terjamin.

"Malah, semasa Covid-19 merebak dan petugas Istana Negara ada yang mula menunjukkan simptom jangkitan virus itu, baginda begitu bimbang dan ambil berat akan kesihatan kami.

"Ternyata, bahawa apa yang ditunjukkan oleh Tuanku Agong perlu diteladan oleh rakyat iaitu dalam aspek mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Tuanku Agong juga berulang kali mengingatkan rakyat untuk mematuhi SOP bagi melindungi diri daripada jangkitan," katanya.

Di sebalik karakter Al-Sultan Abdullah yang begitu dekat dengan rakyat, baginda juga seorang ketua negara berkaliber dalam memacu sektor ekonomi dan pentadbiran negara di persada antarabangsa.

Ahmad Fadil berkata, baginda berperanan besar dalam mengeratkan hubungan Malaysia di pentas antarabangsa dan ini jelas dibuktikan, antaranya apabila Al-Sultan Abdullah berupaya mengeratkan hubungan antara Malaysia di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden UAE Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

"Ini ternyata pada 5 hingga 6 Okt lepas Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melakukan lawatan (ke UAE), dan berupaya mendapatkan pelaburan ekonomi yang baik daripada di UAE, dan mereka (pelabur) bersetuju melabur kira-kira RM40 billion di Malaysia.

"Pada masa sama, Tuanku juga telah mengadakan lawatan negara ke negara-negara lain. Ini menunjukkan baginda berupaya bukan hanya dari segi domestik, tetapi juga menerajui negara kita di persada arena antarabangsa," katanya.

Al-Sultan Abdullah akan menamatkan pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 30 Jan ini dan Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-17 untuk tempoh lima tahun bermula 31 Jan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 22 January 2024 @ 11:37 AM