Marzukhi menunjukkan perbezaan butiran beras putih tempatan dengan beras import dari negara Thailand, Myanmar, Vietnam dan India di sebuah kilang beras di Simpang Empat, Kangar. FOTO AIZAT SHARIF
Marzukhi menunjukkan perbezaan butiran beras putih tempatan dengan beras import dari negara Thailand, Myanmar, Vietnam dan India di sebuah kilang beras di Simpang Empat, Kangar. FOTO AIZAT SHARIF
Aizat Sharif


Kangar: Pengilang beras memberi jaminan bahawa mereka akan meningkatkan harga belian padi kepada RM1,500 bagi satu tan metrik sekiranya harga siling Beras Putih Tempatan (BPT) dinaikkan kepada RM3.20 sekilogram.

Ia susulan langkah kerajaan yang akan meneliti semula harga siling BPT dalam usaha menjaga masa depan semua pihak dalam rantaian pengeluaran bahan makanan itu, terutama pesawah.

Pengerusi Pengilang Beras Malaysia Marzukhi Othman berkata, kenaikan harga beras itu dilihat perlu kerana selepas lebih 15 tahun, harga siling BPT sebanyak RM2.60 sekilogram tidak pernah disemak dan dikaji semula oleh kerajaan.

"Perkembangan itu sekali gus memberi kesan bukan sahaja kepada pengilang, malah pesawah dan kita sebagai pengilang juga terpaksa menanggung kerugian besar disebabkan harga siling BPT yang rendah.

"Pada masa sama, pesawah turut berdepan situasi sama di sebalik kenaikan kos input pertanian dan operasi tanaman. Anggaran kos untuk menghasilkan sekilogram beras adalah 46 sen kerana ia turut membabitkan beberapa kos lain seperti operasi, utiliti dan pelbagai lagi," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di sebuah kilang beras di Simpang Empat, di sini, hari ini.

Katanya, kenaikan harga siling BPT itu sekurang-kurangnya dapat membantu pesawah dalam menambah hasil mereka dengan pembelian padi yang lebih tinggi.

"Kita menyambut baik hasrat Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu, untuk menyemak semula harga siling BPT yang kali terakhir disemak pada 2008," katanya.

Sebelum ini, Mohamad berkata, kerajaan akan meneliti syor supaya harga siling BPT dinaikkan bagi menjaga masa depan semua pihak dalam rantaian pengeluaran bahan makanan itu, terutama pesawah.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 November 2023 @ 2:28 PM