GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
Amir Abd Hamid


Kuala Lumpur: Padiberas Nasional Berhad (Bernas) enggan memberikan sebarang ulasan mengenai harga padi kerana perkara itu adalah urusan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM).

Jurucakap Bernas menjelaskan pihaknya tidak boleh mengulas mengenai harga padi untuk tidak mengganggu urusan kementerian berkenaan.

"Harga padi ini bukan di bawah penguatkuasaan Bernas. Semua ketetapan harga padi tempatan di bawah selian dan kawalan kementerian.

"Kami (Bernas) tidak boleh nak komen apa-apa pasal ini sebab nanti mengganggu urusan kementerian.

"Encik (wartawan) kena melalui kementerian pertanian untuk sebarang pertanyaan merujuk kepada harga padi. Harga siling padi, subsidi semuanya di bawah kawalan kementerian," katanya dalam jawapan menerusi WhatsApp ketika dihubungi hari ini berkenaan harga padi.

Akhbar Harian Metro hari ini melaporkan golongan pesawah menuntut kerajaan bersikap adil dan bertimbang rasa ke atas mereka dalam menetapkan harga siling beras yang munasabah serta seimbang kepada semua pihak.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Petani Mada, Che Ani Mat Zain dilaporkan berkata, pihaknya kecewa atas tindakan pengilang yang menurunkan harga belian padi daripada RM1,700 per metrik tan ke harga lantai RM1,200 mulai semalam.

Menurutnya, harga baharu itu adalah lebih rendah berbanding RM1,285 yang diterima pada musim lalu, menyebabkan pesawah berasa tertipu atas pengumuman kenaikan harga padi.

"Kerajaan dan pengilang perlu bersikap adil dan bertimbang rasa kepada petani, kerajaan perlu mengkaji semula bagi menetapkan harga siling beras yang munasabah. Harga padi dan beras perlu diselaraskan dan diseimbang kepada harga yang lebih adil antara petani, pengilang dan pengguna.

"Kerajaan perlu melihat kepentingan dengan adil bagi pengusaha beras tempatan disamping keperluan petani. Contohnya, kerajaan China memberi bantuan insentif kepada petani mereka sebagai galakan ke arah meningkatkan tahap pengeluaran dan industri pada negara itu.

"Sebaliknya, Malaysia kini secara tidak langsung menggalakkan rakyat membeli beras import kerana di pasaran kini, pengguna sukar mendapatkan beras tempatan dan yang ada beras import saja. Ini memberi keuntungan kepada pihak tertentu membuktikan kegiatan ini mungkin dikawal kartel," katanya ketika dihubungi semalam.

Kelmarin golongan pesawah menyuarakan rasa tidak puas hati susulan tindakan pengilang mengumumkan harga belian padi diturunkan kepada RM1,200 mulai hari ini, berbanding RM1,700 yang dinikmati mereka sebelum ini.

Mengulas lanjut Che Ani berkata, pihaknya turut kecewa apabila kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu, hanya memberi tumpuan kepada harga beras saja.

Katanya, kerajaan tidak langsung menyentuh soal nasib pesawah dan harga padi sedangkan mereka yang terhimpit dengan pelbagai isu padi sejak sekian lama.

"Pengumuman peruntukan RM400 juta subsidi beras import untuk kem tentera, polis, asrama sekolah dan hospital adalah bukan jalan penyelesaian jangka panjang, tetapi hanya langkah sementara dan tidak menyeluruh.

"Kerajaan nampaknya tidak sensitif mengenai isu industri padi yang kini rakyat mengetahui dikuasai kartel di setiap sudut bermula pembajakan, input benih dan baja, tuai padi, kadar potongan berat padi, harga padi dan kadar subsidi sehingga infrastruktur kawasan sawah," katanya.

Memetik berita BH Online pagi tadi melaporkan Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim yang digelar 'pakar beras' oleh pimpinan Perikatan Nasional (PN) mendakwa kebanyakan gudang padi sekarang adalah milik Bernas dan entiti itu sewajarnya perlu menjaga harga beras di pasaran negara.

Beliau dilaporkan berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas menghadiri Ceramah Perdana PN di Dataran Purnama di Bentong, Pahang, malam tadi.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 5 Oktober 2023 @ 11:45 AM