Nur Izzati Mohamad

Georgetown: PAS dan BERSATU Pulau Pinang mengemukakan beberapa nama calon Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk dipertimbangkan kepemimpinan tertinggi Perikatan Nasional (PN).

Pesuruhjaya PAS negeri Muhammad Fauzi Yusoff berkata, calon Ketua Pembangkang akan diumumkan sebelum persidangan DUN bermula.

"Dua parti dari PAS dan BERSATU telah menghantar beberapa nama senarai calon Ketua Pembangkang yang akan ditentukan di peringkat tertinggi.

"Ia akan dimuktamadkan dalam masa terdekat dan akan diumumkan sebelum persidangan DUN penggal ini bermula," katanya ketika ditemui pemberita di luar perkarangan bangunan DUN Pulau Pinang, di sini, hari ini.

MUHAMMAD Fauzi pada Majlis Angkat Sumpah Jawatan ADUN Pulau Pinang. FOTO Danial Saad
MUHAMMAD Fauzi pada Majlis Angkat Sumpah Jawatan ADUN Pulau Pinang. FOTO Danial Saad

Terdahulu, Muhammad Fauzi antara 40 wakil rakyat yang mengangkat sumpah jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pada Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama, Sidang DUN Ke-15.

Sebelum ini, sumber yang berlegar ada menyebut bahawa Muhammad Fauzi yang juga ADUN Sungai Dua akan dilantik sebagai Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang.

Teka teki itu lebih kuat diperkatakan apabila Muhammad Fauzi menjadi yang pertama membarisi majlis angkat sumpah bagi wakil rakyat pembangkang.

Pilihan Raya Negeri 12 Ogos lalu menyaksikan PN memenangi 11 daripada 40 kerusi yang dipertandingkan, manakala PAS menang tujuh kerusi dan rakan gabungan daripada BERSATU memenangi empat kerusi.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 29 Ogos 2023 @ 1:14 PM