NUR Iylia menunjukkan pelbagai aneka Croissant yang dijual di kedai pastri miliknya di Jalan Pengkalan Putra, Ipoh, semalam. FOTO BERNAMA
NUR Iylia menunjukkan pelbagai aneka Croissant yang dijual di kedai pastri miliknya di Jalan Pengkalan Putra, Ipoh, semalam. FOTO BERNAMA
BERNAMA

Ipoh: Berkat kesabaran, disulami dengan kegigihan dan kerja keras untuk mengumpul modal selama tiga tahun, kini Nur Iylia Shahriman, 32, penggemar tegar minuman kopi, sudah memiliki kafe sendiri.

Pemilik My Ultimate Bakes itu berkata, beliau mengumpul modal kira-kira RM100,000 untuk membuka kafe itu yang terletak di Manhattan Business Centre di Jalan Pengkalan Putra dekat sini kira-kira tiga tahun lalu, hasil jualan kek dan kopi secara kecil-kecilan yang diperoleh sejak 2017.

Anak jati Batu Gajah itu berkata, beliau sememangnya bercita-cita membuka sebuah kedai kopi ketika menuntut di peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Auckland, New Zealand kerana beliau sendiri adalah penggemar tegar kopi.

Pemegang Ijazah Sarjana Kejuruteraan Elektrikal dari Universiti Teknologi Petronas (UTP) Seri Iskandar itu berkata, beliau mendapat ilham untuk menjual kek pada ketika itu bagi mengumpul modal membuka kedai kopi apabila tamat pengajian di UTP.

NUR Iylia menyusun pelbagai aneka pastri di kedainya di Jalan Pengkalan Putra. FOTO BERNAMA
NUR Iylia menyusun pelbagai aneka pastri di kedainya di Jalan Pengkalan Putra. FOTO BERNAMA

"Sebagai permulaan, saya mula belajar bagaimana mahu menghasilkan kek dengan cara yang betul dan sedap menerusi YouTube kerana ketika itu tidak mampu untuk menyertai mana-mana kursus disebabkan mahu mengumpul modal untuk membuka kafe.

"Jadi, saya belajar bagaimana mahu membuat kek yang sedap dan Alhamdulillah kek yang dihasilkan mampu menarik minat orang ramai untuk membelinya.

"Pada mulanya saya memulakan perniagaan secara kecil-kecilan di rumah di Batu Gajah dengan hanya membuat kek dan kemudian apabila tempahan semakin banyak dan tidak lagi sesuai menjalankan perniagaan di rumah, saya menumpang pejabat ayah saya untuk menjual kek, biskut, brownies dan kopi," katanya ketika ditemui Bernama di kedainya, di sini.

Nur Iylia berkata, beliau menggunakan sosial media seperti Facebook, Instagram serta TikTok untuk mempromosikan produk yang dihasillkannya.

Katanya, kira-kira 50 jenis pastri, kek dan kopi dijual di kafe itu dan semua produk itu dihasilkan setiap hari bagi menjamin kualiti dan kesegarannya.

PROSES penyediaan produk pastri. FOTO BERNAMA
PROSES penyediaan produk pastri. FOTO BERNAMA

"Bagi tempahan kek, kebiasaannya kafe ini menerima tempahan untuk majlis perkahwinan dan hari jadi pada hujung minggu dan kami hanya menghasilkan kira-kira 15 biji kek sahaja bagi menjaga kualiti," katanya yang memiliki lapan pekerja setakat ini dan kafe itu setiap hari beroperasi dari jam 11 pagi hingga jam 6.30 petang.

Mengenai perancangan masa depan, Nur Iylia berkata, beliau sedang berusaha mengumpul modal untuk membuka banyak lagi cawangan kafe di sekitar negeri ini selain mahu menjual brownies dan biskut secara atas talian untuk pasaran di Semenanjung.

Menurutnya, meskipun terdapat persaingan dalam kalangan usahawan kek di pasaran, namun beliau percaya kek yang dihasilkan mempunyai keunikan tersendiri memandangkan setiap penghasilannya mengguna bahan premium berkualiti tinggi bagi memenuhi kepuasan pelanggan.

NUR Iylia (dua dari kiri) menyantuni pelanggan. FOTO BERNAMA
NUR Iylia (dua dari kiri) menyantuni pelanggan. FOTO BERNAMA

"Saya menerima apa sahaja maklum balas daripada pelanggan sama ada positif atau negatif kerana dari situ saya dapat mempelajari apa yang perlu diperbaiki pada masa akan datang dan saya sangat menghargai semua maklum balas," katanya.

Beliau turut menjual pelbagai jenis biskut raya di kafe itu sempena Hari Raya Aidilfitri antaranya Biscoff Butter Cookies, Hazelnut London dan Nutella Butter dan turut menggunakan perkhidmatan kurier untuk pelanggan di seluruh negara dan kira-kira 1,000 balang terjual sepanjang Ramadan lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Julai 2023 @ 7:01 AM