KETIBAAN Ismail Sabri disambut oleh Menteri Pertahanan Turkiye Hulusi Akar di Lapangan Terbang Antarabangsa Esenboğa Ankara hari ini. FOTO Bernama.
KETIBAAN Ismail Sabri disambut oleh Menteri Pertahanan Turkiye Hulusi Akar di Lapangan Terbang Antarabangsa Esenboğa Ankara hari ini. FOTO Bernama.
BERNAMA

Ankara: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berlepas ke ibu negara Turkiye pada Rabu bagi meneruskan lawatan rasminya ke republik itu.

Pesawat khas yang membawa Ismail Sabri dan delegasinya dari Istanbul selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Esenboğa Ankara pada 11.10 pagi (4 petang waktu Malaysia).

Beliau disambut oleh Menteri Pertahanan Turkiye Hulusi Akar sebelum memeriksa barisan kawalan kehormat.

Turut hadir Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad dan Timbalan Gabenor Ankara Berkay Govcinar.

Perdana Menteri tiba di Turkiye pada Selasa dan beliau telah mengadakan lawatan ke lapangan terbang yang dimiliki serta dikendalikan oleh Malaysia Airports Holdings Berhad iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen di Istanbul selain bertemu wakil syarikat berkaitan kerajaan dan firma swasta republik itu.

Ismail Sabri turut menyaksikan pertukaran Memorandum Persefahaman antara Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan dua universiti Turkiye iaitu Universiti Teknikal Karadeniz (KTU) dan Universiti Karabuk (UNIKA) selain Dokumen Persefahaman antara Boustead Holdings Berhad dengan Great East Capital Bigli Teknologi Yatirimlari (GEC).

Pada Rabu, Perdana Menteri akan melawat dua pemain utama republik itu dalam bidang pertahanan serta aeroangkasa iaitu MKE Corporation dan Turkish Aerospace Industries (TAI).

Pada Khamis pula, Ismail Sabri dijadual mengadakan pertemuan empat mata dengan Presiden Recep Tayyip Erdogan di Kompleks Presiden di Ankara yang disusuli mesyuarat delegasi Malaysia-Turkiye.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Julai 2022 @ 6:15 PM