GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
Mahaizura Abd Malik

Kuala Lumpur: Kadar kejadian Adverse Events of Special Interest (AESI) selepas vaksinasi Covid-19 di Malaysia masih rendah berbanding negara lain.

Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) Dr Roshayati Mohamad Sani berkata, pihaknya sentiasa memantau AESI secara dekat termasuk radang otot jantung atau lapisan jantung (miokarditis atau perikarditis) dan venous thromboembolism with thrombocytopenia (pembekuan darah vena dengan kiraan platelet rendah).

"Miokarditis atau perikarditis dikenal pasti berlaku di peringkat global dalam kalangan individu yang menerima vaksin Covid-19 jenis mRNA termasuk Comirnaty, tetapi ia amat jarang terjadi.

"Melalui pemantauan NPRA, kesan ini dilaporkan pada kadar 1.2 bagi setiap juta dos vaksin Comirnaty di negara ini yang mana lebih rendah dibandingkan di peringkat global kira-kira enam hingga sembilan bagi setiap juta dos di United Kingdom (UK) dan 10 hingga 20 bagi setiap juta dos di Australia.

"Ia juga didapati lebih kerap berlaku pada mereka berusia 30 tahun ke bawah. Oleh itu, penerima Comirnaty tidak digalak melakukan senaman, aktiviti berat dalam tempoh seminggu selepas menerima suntikan. Mereka mengalami gejala seperti sakit dada, sesak nafas dan degupan jantung laju atau tidak sekata dinasihatkan berjumpa doktor dengan segera," katanya.

Beliau berkata demikian pada Sesi Libat Urus Bersama Media berkaitan Laporan Kesan Advers Susulan Imunisasi (AEFI) Vaksin Covid-19 secara maya hari ini.

Bagi kesan venous thromboembolism with thrombocytopenia pula katanya, pemantauan di peringkat global melaporkan kesan ini boleh berlaku susulan pengambilan vaksin Covid-19 AstraZeneca namun dengan kadar kekerapan yang rendah antara sembilan bagi setiap juta dos di UK dan tiga hingga 20 bagi setiap juta dos di Australia.

"Di Malaysia, kesan ini turut dilaporkan di kalangan penerima vaksin Covid-19 AstraZeneca pada kadar 0.54 bagi setiap sejuta dos.

"Penerima vaksin ini dinasihatkan sentiasa memantau tahap kesihatan dan mendapatkan rawatan segera jika mengalami gejala seperti sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, muntah, sakit dada, sakit perut, bengkak pada kaki, lebam atau berlaku pendarahan dan sukar bernafas.

"Penerima vaksin Covid-19 yang lain juga hendaklah segera merujuk ke mana-mana fasiliti kesihatan untuk mendapatkan rawatan sekiranya mengalami sebarang kesan advers yang serius atau kesan yang berpanjangan bagi membolehkan rawatan segera diberikan dan kesan yang dialami dapat dirawat, selain penyiasatan lanjut dapat dijalankan dengan teliti dan lengkap," katanya.

Dalam pada itu beliau berkata, secara keseluruhannya, Sistem Pelaporan AEFI NPRA menerima 25,211 laporan AEFI yang perlu dinilai dan disiasat termasuk 1,186 laporan membabitkan dos penggalak vaksin Covid-19 dan 38 laporan bagi penerima vaksin golongan kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun.

"Semua pelaporan ini perlu menjalani proses siasatan. Pelaporan AEFI melalui Sistem AEFI NPRA ini secara keseluruhannya direkodkan pada kadar 383 laporan bagi setiap sejuta dos.

"Selepas dinilai dan disiasat, didapati sejumlah 23,453 atau 93 peratus daripada AEFI yang dilaporkan adalah bagi kes-kes yang tidak serius," katanya.

Menurutnya, kesan AEFI yang kerap dilaporkan seperti demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, otot dan keletihan biasanya akan pulih di dalam masa satu hingga dua hari.

"Daripada jumlah itu, terdapat 1,758 laporan (bersamaan kadar 27 laporan bagi setiap sejuta dos) yang dikategorikan sebagai AEFI serius," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 Februari 2022 @ 2:39 PM