GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
Suraya Roslan


Kuala Lumpur: Kira-kira 93 peratus individu yang mendapatkan vaksinasi masing-masing dilaporkan tidak mengalami gejala serius atau Kesan Advers Susulan Imunisasi (AEFI).

Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara Kementerian Kesihatan (KKM) Dr Roshayati Mohamad Sani berkata, kesan AEFI paling kerap dilaporkan penerima vaksin ialah demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, sakit otot dan keletihan.

Beliau berkata, secara keseluruhannya, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) menerima sejumlah 24,990 laporan AEFI termasuk 1,104 laporan membabitkan dos penggalak dan lapan laporan bagi penerima vaksin golongan kanak-kanak lima hingga bawah 12 tahun.

"Kadar pelaporan AEFI ini secara keseluruhannya direkodkan pada 386 laporan bagi setiap sejuta dos.

"Kesan dinyatakan itu biasanya akan pulih dalam tempoh satu hingga dua hari dan sekiranya serius perlu segera merujuk ke fasiliti kesihatan untuk rawatan dan siasatan lanjut dijalankan," katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) bermula secara rasmi pada 24 Februari 2021 dan sehingga 11 Februari lalu, sejumlah 64,697,715 dos vaksin Covid-19 diberikan daripada jenama Comirnaty (Pfizer) CoronaVac (Sinovac), AstraZeneca (AZ), Convidecia (CanSino) dan Covilo (Sinopharm).

Dr Roshayati berkata, NPRA turut mendapati kesan risiko Adverse Event of Special Interest (AESI) amat jarang berlaku dan konsisten dengan trend yang dilaporkan di peringkat global.

"Selain itu laporan AEFI bagi dos penggalak juga hanya 80 laporan diklasifikasikan sebagai serius bersamaan kadar enam laporan bagi setiap juta dos.

"Kesimpulannya, daripada pemantauan laporan AEFI diterima oleh NPRA setakat ini, trend dan kadar pelaporan AEFI yang membabitkan dos penggalak tidak menunjukkan sebarang peningkatan daripada apa yang dilihat semasa pemberian dos primer," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, sehingga 11 Februari lalu, sejumlah 79,393 dos vaksin diberikan bagi kanak-kanak berusia lima hingga bawah 12 tahun dan hanya lapan laporan kesan tidak serius diterima bersamaan kadar 0.1 laporan bagi setiap 1,000 dos.

Katanya, reaksi pada kulit, muntah dan sakit pada bahagian abdomen adalah antara kesan yang dilaporkan.

"KKM sentiasa komited dalam memelihara kesejahteraan penggunaan vaksin Covid-19 melalui pemantauan berterusan ke atas maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin dari semasa ke semasa.

"Ia bagi memastikan perbandingan manfaat risiko bagi produk vaksin kekal positif dalam mencegah penularan Covid-19," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 Februari 2022 @ 1:22 PM