GAMBAR hiasan. FOTO Danial Saad
GAMBAR hiasan. FOTO Danial Saad
Rafidah Mat Ruzki


Putrajaya: Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan (KKM) merekodkan 25,445 laporan kesan advers susulan imunisasi (AEFI) iaitu pada kadar 381 laporan bagi setiap sejuta dos sehingga 25 Februari lalu.

Pengarah NPRA, Dr Roshayati Mohamad Sani, berkata ia termasuk 1,275 laporan membabitkan dos penggalak dan 94 laporan dalam kalangan penerima vaksin golongan kanak-kanak yang berusia lima hingga 11 tahun.

"Majoriti daripada laporan AEFI yang diterima iaitu 93 peratus atau 23,682 adalah tidak serius dan biasanya akan pulih dalam tempoh sehari dua. Antara contoh AEFI tidak serius termasuk demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, sakit otot dan keletihan.

"Sebanyak 1,763 laporan dikategorikan sebagai AEFI serius dengan kadar 26 laporan bagi setiap sejuta dos," katanya pada pada Sesi Taklimat Bersama Media berhubung Laporan AEFI Vaksin Covid-19 Siri 2/2022, secara dalam talian, pagi ini.

Dr Roshayati berkata, kesan AEFI serius adalah kesan yang memerlukan kemasukan ke hospital, pemanjangan tempoh di wad, mengancam nyawa, atau disyaki menyebabkan kematian.

Beliau berkata, NPRA menerima sebanyak 1,275 laporan AEFI daripada penerima dos penggalak iaitu pada kadar 89 laporan bagi setiap sejuta dos dan ia lebih rendah daripada kadar keseluruhan pelaporan AEFI iaitu kadar 381 laporan bagi setiap sejuta dos.

Katanya, hanya 90 laporan atau 7.06 peratus daripada jumlah laporan AEFI diterima bagi dos penggalak diklasifikasikan sebagai serius iaitu pada kadar 6.3 laporan bagi setiap juta dos.

Selain itu, beliau berkata, sebanyak 596 laporan AEFI membabitkan kematian dalam kalangan penerima vaksin Covid-19 dilaporkan dan nilai oleh Jawatankuasa Farmakovigilan Khas dengan sebanyak 433 didapati tiada kaitan dengan pengambilan vaksin manakala 163 laporan lagi masih dalam siasatan.

Setakat 25 Februari lalu juga, sebanyak 66,767,854 dos vaksin Covid-19 sudah diberikan membabitkan jenama Comirnaty (Pfizer), CoronaVac (Sinovac), AstraZeneca (AZ), Convidecia (CanSino) dan COVILO (Sinopharm).

"Bagi penerima vaksin kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun, sehingga 25 Februari lalu, sebanyak 751,928 dos vaksin Comirnaty dengan isipadu 10mcg Concentrate for Dispersion for Injection (Pfizer-BioNTech) sudah diberikan kepada golongan ini.

"Sebanyak 94 laporan AEFI pada kadar 0.1 laporan bagi setiap 1,000 dos juga diterima. Ini adalah lebih rendah daripada kadar keseluruhan pelaporan AEFI iaitu 0.4 bagi setiap 1,000 dos.

"Majoriti laporan atau 97.9 peratus membabitkan kesan tidak serius dan hanya dua laporan serius diterima. Kesan paling kerap dilaporkan ialah demam, tekanan terhadap suntikan atau proses vaksinasi, reaksi kegatalan pada kulit, pening dan sakit kepala," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 2 Mac 2022 @ 3:05 PM