ANTARA barang rampasan aktiviti pemburuan haram. FOTO Royal Press Office
ANTARA barang rampasan aktiviti pemburuan haram. FOTO Royal Press Office
Mohamed Farid Noh
am@hmetro.com.my


SULTAN Johor Sultan Ibrahim Iskandar murka dengan aktiviti pemburuan haram di beberapa kawasan hutan di sekitar negeri ini.

Sultan Ibrahim dalam muat naik di akaun Facebook baginda bertitah, sungguhpun sebelum ini sudah beberapa kali membangkitkan isu pemburuan haram, baginda kecewa kerana tiada sebarang tindakan dilakukan.

Baginda turut menerima maklumat berserta beberapa gambar mengenai satu aktiviti pemburuan haram berskala besar yang dikatakan dilakukan malam tadi.

"Bagaimana perkara ini boleh berlaku? Saya mahu Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) serta polis segera menjalankan siasatan dan sediakan satu laporan penuh berhubung kejadian malam tadi.

"Kesemua pemburu ini juga dipercayai memiliki senjata berupa senapang patah buatan sendiri," titah baginda.

Sultan Ibrahim turut mahukan dalang di sebalik kegiatan pemburuan haram ini serta mereka yang terbabit diheret ke muka pengadilan.

"Berdasarkan maklumat awal, antara lokasi pemburuan haram adalah di Endau-Rompin, Mersing dan Kahang. Haiwan yang diburu secara besar-besaran termasuk kancil dan landak, kemudian disyaki dijual untuk tujuan perubatan tradisional.

"Saya mahu pihak berkuasa menjalankan siasatan dan juga jika senjata yang digunakan mempunyai lesen," titah baginda.

Baginda menegaskan secara dasarnya pemburuan adalah tidak dibenarkan di Johor kecuali untuk mengawal binatang liar di ladang atau kawasan pertanian.

"Saya mahukan polis menjalankan audit mengenai pemilikan lesen senjata api di Johor termasuk individu, syarikat serta pemilikan perladangan. Mengapa ramai sangat memiliki senapang patah? Sudah tentu ianya untuk memburu.

"Saya juga mahu siasatan untuk mengenal pasti jika ada pembabitan 'orang dalam' di Perhilitan dan polis yang membantu kegiatan haram ini," titah baginda.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 9 Ogos 2020 @ 6:19 PM