Amir Abd Hamid

DUA ikon Malaysia ketika menangani penularan wabak Covid-19 iaitu Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob antara yang menjadi idea kartunis negara berkarya yang 'berkurung' ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Penerima anugerah Tokoh Kartunis Malaysia 2020 Mie atau nama sebenarnya Ar Ahmad Hilmy Abdullah berkata, pelbagai idea melukis dipersembahkan daripada data harian disampaikan dua ikon digelar Pak Long dan Pak Ngah itu.

Sebagai contoh, katanya, lukisannya yang meletup dan tular adalah pembelian di bazar Ramadan dalam talian sewaktu PKP.

"Kita persembahkan dalam bentuk ringkas. PKP bermula 18 Mac mencabar ramai orang, kami golongan kartunis ambil peluang untuk berkarya hasilkan lebih 100 muka surat termasuk saya sendiri.

"Hari-hari ada cerita (sidang media) berkenaan Covid-19 dan PKP... penangkapan dan sebagainya.

"Karya saya meletup bulan puasa apabila tiada bazar Ramadan. Seorang bapa yang ada ramai anak tepuk dahi apabila pelbagai makanan dipesan untuk juadah berbuka tiba dengan penghantaran dan sebagainya. Seolah-olah macam pergi bazar (fizikal) juga," katanya.

ANNUAR (kiri) menyampaikan Anugerah Komik 2020, Ar Ahmad Hilmy Abdullah selepas merasmikan Pameran Kartun Kartunis vs Covid-19 di Taman Botani Perdana. FOTO Fathil Asri
ANNUAR (kiri) menyampaikan Anugerah Komik 2020, Ar Ahmad Hilmy Abdullah selepas merasmikan Pameran Kartun Kartunis vs Covid-19 di Taman Botani Perdana. FOTO Fathil Asri

Beliau berkata demikian dalam sidang media perasmian pameran kartun: Kartunis vs Covid-19 di Rumah Kartun dan Komik Malaysia, di Kuala Lumpur hari ini.

Majlis disempurnakan Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa yang turut menyampaikan Tokoh Kartunis Malaysia 2020 kepada Mie.

Mie sudah berkecimpung dalam dunia kartun sejak 35 tahun lalu termasuk menjadi pelukis kartun di majalah Gila-Gila dan Batu Api.

Sementara itu, Presiden dan Pengasas Rumah Kartun Dan Komik Malaysia, Mohd Desa Omar atau Juragan berkata, lebih 100 lakaran kartun berkenaan Covid-19 dan PKP dipamerkan.

"Kartun dihasilkan membabitkan seramai 35 kartunis iaitu 24 dari Malaysia manakala 11 dari Singapura dan Indonesia.

"Orang ramai boleh hadir dan masuk adalah percuma," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 26 Jun 2020 @ 3:37 PM