KERETA perisai Israel dilihat ketika penduduk Palestin melalui jalan utama di Gaza, jalan Salah al-Din. FOTO AFP
KERETA perisai Israel dilihat ketika penduduk Palestin melalui jalan utama di Gaza, jalan Salah al-Din. FOTO AFP
AFP

Paris: Perancis bersiap sedia untuk menghantar kapal pengangkut helikopter Dixmude ke timur Mediterranean untuk menawarkan bantuan perubatan di Gaza, kata pejabat presiden Perancis, pada Ahad.

Dixmude akan berlayar "pada permulaan minggu dan tiba di Mesir dalam beberapa hari akan datang," kata pejabat Presiden Emmanuel Macron.

Penerbangan sewa yang membawa lebih daripada 10 tan bekalan perubatan juga dirancang untuk permulaan minggu ini.

"Perancis juga akan menyumbang kepada usaha Eropah dengan peralatan perubatan dalam penerbangan Eropah pada 23 dan 30 November," kata pejabat presiden.

Ia menambah bahawa "Perancis sedang menggerakkan semua cara yang ada untuk menyumbang kepada pemindahan kanak-kanak yang cedera dan sakit yang memerlukan rawatan kecemasan dari Semenanjung Gaza ke hospitalnya."

Macron kemudiannya di X, sebelum ini Twitter, berkata, sehingga 50 kanak-kanak boleh diterbangkan untuk rawatan di hospital di Perancis "jika berguna dan perlu."

Israel berikrar untuk memusnahkan penguasa Gaza Hamas selepas kumpulan pejuang Palestin itu melakukan serangan paling maut dalam sejarah negara itu pada 7 Oktober.

Kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh di Israel, semasa serangan Hamas pada 7 Oktober dan kira-kira 240 dijadikan tebusan, menurut pegawai Israel.

Di Gaza, 13,000 orang, terutamanya orang awam dan lebih 5,000 daripadanya kanak-kanak, dibunuh oleh tindak balas tentera Israel, menurut pegawai Hamas.

Macron memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu terdapat "terlalu banyak kematian orang awam" di Gaza, kata pejabatnya Ahad.

Pemimpin Perancis itu juga mengingatkan Netanyahu mengenai "keperluan mutlak untuk membezakan pengganas daripada penduduk" dan "pentingnya mencapai gencatan senjata kemanusiaan segera yang membawa kepada gencatan senjata."

Macron pada Sabtu bercakap dengan Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani dan dengan Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi mengenai rundingan berterusan untuk membebaskan tebusan yang ditahan oleh Hamas di Gaza.

Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu pada Sabtu berada di Qatar, yang mengetuai usaha pengantaraan.

Presiden Perancis dan rakan sejawatannya dari Mesir bersetuju mengenai "keperluan untuk menambah bilangan trak memasuki Gaza dan untuk mengukuhkan penyelarasan untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan dan merawat yang cedera," kata pejabat Macron.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 20 November 2023 @ 9:56 AM