AFP

Beirut: Timbalan Ketua Hamas terbunuh selepas Israel menyerang pejuang Palestin di Lubnan, pada Selasa, kata kumpulan dan pegawai keselamatan di Lubnan.

Pegawai keselamatan peringkat tinggi memberitahu AFP, Saleh al-Arouri terbunuh bersama pengawal peribadinya dalam serangan oleh Israel yang berikrar untuk memusnahkan Hamas selepas serangan luar jangka pada 7 Oktober lalu.

Israel sebelum ini mengumumkan pembunuhan komander dan pegawai Hamas di Gaza semasa perang, tetapi Arouri adalah tokoh paling berprofil tinggi untuk dibunuh, dan kematiannya berlaku dalam serangan pertama ke atas ibu negara Lubnan sejak peperangan bermula.

Jurucakap tentera Israel, Daniel Hagari bagaimanapun, tidak mengulas secara langsung mengenai pembunuhan Arouri tetapi berkata tentera 'sangat bersedia untuk sebarang situasi' selepas itu.

Pegawai keselamatan kedua di Lubnan turut mengesahkan maklumat mengenai pembunuhan Arouri.

Media negara Lubnan melaporkan serangan itu berlaku di pejabat Hamas di pinggir selatan Beirut, kubu kuat pergerakan Hizbullah yang disokong Iran Lubnan, sekutu Hamas.

TV Hamas berkata Israel membunuh Arouri di Lubnan, dan media Lubnan berkata seramai tujuh orang terbunuh dalam serangan oleh dron Israel.

Serangan itu menambah kebimbangan serantau mengenai perang yang sudah meletus selama tiga bulan itu akan berpanjangan.

Hamas berkata pembunuhan itu tidak akan membawa kepada kekalahannya, manakala Hizbullah berikrar kematian Arouri tidak akan 'tidak dihukum'.

Hizbullah menyebutnya 'serangan serius ke atas Lubnan... dan perkembangan berbahaya semasa perang'.

Perdana Menteri Lubnan Najib Mikati mengecam pembunuhan itu dan berkata ia 'bertujuan untuk menarik Lubnan' lebih jauh ke dalam perang Israel-Hamas.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 January 2024 @ 8:51 AM