PEKERJA pusat beli-belah menunggu giliran untuk menerima vaksin Covid-19 Sinovac di Bangkok. FOTO EPA
PEKERJA pusat beli-belah menunggu giliran untuk menerima vaksin Covid-19 Sinovac di Bangkok. FOTO EPA
BERNAMA

Bangkok: Thailand menarik balik keputusan melonggarkan sekatan Covid-19 di Bangkok dan semua taman awam, spa dan rumah urut akan terus ditutup untuk sekurang-kurangnya 14 hari lagi.

Pentadbiran Metropolitan Bangkok (BMA) brekata, Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA) menangguhkan pembukaan semula perniagaan dan lokasi terpilih seperti klinik kecantikan, muzium, pusat pembelajaran, taman sains, galeri seni, tapak bersejarah, pusat tatu, salon kuku, klinik kecantikan dan pelansingan, taman botani dan bunga untuk dua minggu lagi.

Bagaimanapun tiada sebarang alasan diberikan berhubung penangguhan itu.

Ini adalah kali kedua CCSA menukar keputusan BMA.

Awal tahun ini, CCSA melonggarkan keputusan BMA yang melarang orang ramai makan di restoran.

Kini CCSA menarik balik keputusan BMA membuka semula beberapa tempat dan perniagaan terpilih.

Terdahalu, BMA mengumumkan akan melonggarkan sekatan bagi membolehkan beberapa sektor perniagaan dan tempat awam dibuka semula mulai hari ini meskipun jumlah jangkitan baharu Covid-19 di bandar raya itu masih tinggi.

Bagaimanapun, sekolah, gimnasium dan pusat hiburan masih ditutup sehingga 14 Jun.

BMA berkata pembukaan semula beberapa sektor perniagaan dan tempat awam itu membabitkan kawasan yang tidak mempunyai kluster jangkitan.

"Kelonggaran itu bertujuan untuk mengurangkan kesan kepada sektor perniagaan dan membolehkan orang ramai menjalankan perniagaan mereka dengan langkah-langkah pecegahan yang ketat," kata BMA.

Sejak 24 jam lalu, Thailand melaporkan 5,485 kes baharu Covid-19 dan 19 kematian, menjadikan jumlah jangkitan 159,792 dan 1,031 korban.

Bangkok mendahului senarai dengan kes tertinggi iaitu 1,356 kes.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 1 Jun 2021 @ 11:27 AM