RAMANAN ketika sesi penggulungan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja pada Persidangan Dewan Rakyat. FOTO Bernama
RAMANAN ketika sesi penggulungan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja pada Persidangan Dewan Rakyat. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) melalui Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) akan memberi fokus kepada usaha mengukuhkan rangkaian kedai koperasi COOP Mart sedia ada.

Timbalan Menteri KUSKOP, Datuk R Ramanan berkata pembukaan rangkaian Coopmart yang baharu pula akan mengutamakan kawasan-kawasan perumahan yang berpotensi seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Projek Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM).

Selain itu, katanya selaras aspirasi Dasar Koperasi Malaysia (DAKOM) 2030, bagi memajukan sektor koperasi untuk pembangunan sosioekonomi masyarakat, kementerian itu melalui SKM juga telah melaksanakan Program Jualan Madani Koperasi sebagai salah satu alternatif dalam membantu kerajaan menangani kos sara hidup.

"Ia memberi peluang kepada masyarakat untuk mendapatkan barangan keperluan harian dengan kadar penjimatan sehingga 20 peratus yang akan dapat meringankan bebanan kehidupan seharian rakyat," katanya ketika menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi KUSKOP di Dewan Rakyat, hari ini.

Sehingga 1 Mac 2024, sebanyak 2,611 Coopmart telah ditubuhkan di seluruh negara.

Dalam pada itu, Ramanan berkata peruntukan program keusahawanan dan pembangunan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang disalurkan kepada kementerian dan agensi akan memberi manfaat kepada usahawan-usahawan di negeri-negeri.

Kerajaan Negeri juga turut menyediakan peruntukan bagi program keusahawanan dan PMKS yang dilaporkan kepada SME Corporation Malaysia melalui Pelaporan Pelan Tindakan Bersepadu PMKS (SMEIPA).

"Bagi memastikan pembangunan dan penyelarasan inisiatif keusahawanan berjalan lancar dan tidak berlaku pertindihan, Majlis Pembangunan Keusahawanan Nasional (MPKN) yang dipengerusikan oleh Menteri KUSKOP serta dianggotai Exco Keusahawanan Negeri dibentuk bagi menyelaras hala tuju pembangunan keusahawanan dan pelaksanaan inisiatif di antara Kerajaan Persekutuan dan Negeri supaya lebih terancang dan strategik," katanya.

Pada masa yang sama, beliau menyatakan bahawa Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional akan menggunakan peruntukan dalaman untuk membantu usahawan informal dan mikro dalam perniagaan masing-masing.

Ini sebagai jawapan kepada pertanyaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah) yang menganggap bahawa KUSKOP memerlukan peruntukkan tambahan melebihi RM330 juta untuk TEKUN.

Bagaimanapun, Ramanan menegaskan bahawa walaupun peruntukan yang disediakan tidak mencukupi, kementerian akan menambah dengan menggunakan dana dalaman TEKUN dan memanfaatkan semula dana daripada peminjam-peminjam sebelum ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 Mac 2024 @ 2:53 PM