Malaysia, UAE setuju lancar rundingan tubuh perjanjian perkongsian ekonomi.
Malaysia, UAE setuju lancar rundingan tubuh perjanjian perkongsian ekonomi.

Kuala Lumpur: Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) bersetuju untuk melancarkan rundingan menubuhkan Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif (CEPA) antara Malaysia dan UAE (Malaysia-UAE CEPA).

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Perdagangan Luar Negeri UAE, Dr Thani Ahmed Al Zeyoudi, menyatakan kesediaan mereka melalui kenyataan bersama kementerian yang melancarkan rundingan itu.

Malaysia-UAE CEPA akan memberi momentum baharu kepada kedua-dua negara untuk meningkatkan perkongsian sedia ada melalui kerjasama yang lebih strategik untuk memperkukuh serta memacu peluang ekonomi dan perdagangan dua hala baharu.

Ia juga akan menjadi perjanjian yang komprehensif dan saling menguntungkan, meliputi perdagangan dalam barangan dan perkhidmatan, pelaburan, kerjasama ekonomi, dan bidang baharu muncul kepentingan bersama yang perlu dipersetujui.

Tengku Zafrul berkata, dengan bermulanya rundingan untuk Malaysia-UAE CEPA, Malaysia komited untuk meningkatkan perkongsian ekonomi yang sudah lama terjalin dengan UAE.

Beliau berkata, ia akan menetapkan peringkat untuk rangka kerja ekonomi yang komprehensif dan saling menguntungkan yang akan menjalin kerjasama strategik lebih kukuh, memupuk inovasi, memacu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan untuk kedua-dua negara.

Katanya, UAE secara konsisten memegang kedudukannya sebagai rakan perdagangan yang penting dan strategik untuk Malaysia di Asia Barat, manakala Malaysia berfungsi sebagai pintu masuk yang ideal untuk UAE untuk menerokai pasaran Asia Pasifik.

"Berdasarkan aspirasi kita bersama, saya yakin CEPA Malaysia-UAE akan membawa manfaat yang besar kepada perniagaan, usahawan dan rakyat kedua-dua negara, melonjakkan perkongsian istimewa dan rapat kami ke tahap yang lebih tinggi," katanya.

Sebagai rakan dagang kedua terbesar Malaysia, destinasi eksport kedua terbesar dan sumber import kedua terbesar dalam kalangan negara Asia Barat pada 2022, UAE boleh menjadi pintu masuk yang ideal bagi Malaysia untuk menembusi pasaran Asia Barat dan akan menyediakan peluang untuk perniagaan-ke-perniagaan selanjutnya hubungan dalam rantau ini.

UAE juga adalah rakan perdagangan ke-17 terbesar Malaysia, dengan jumlah perdagangan bernilai RM38.73 bilion pada 2022.

Menuju ke hadapan, kedua-dua menteri dan kementerian masing-masing akan mengambil langkah yang perlu untuk memulakan rundingan mengenai CEPA Malaysia-UAE dan supaya ia dimuktamadkan dalam garis masa yang dipersetujui, membuka jalan untuk meningkatkan hubungan perdagangan dan pelaburan dua hala antara kedua-dua negara.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 23 Mei 2023 @ 2:31 PM