Anwar Ibrahim menyampaikan amanat ketika Sidang Kemuncak Pertama ASEAN-Majlis Kerjasama Teluk (GCC), di Riyadh semalam. Gambar Ihsan Media Riyadh
Anwar Ibrahim menyampaikan amanat ketika Sidang Kemuncak Pertama ASEAN-Majlis Kerjasama Teluk (GCC), di Riyadh semalam. Gambar Ihsan Media Riyadh
BERNAMA

Riyadh: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mencadangkan Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif ASEAN-Majlis Kerjasama Teluk (GCC) (CEPA) untuk memaksimumkan potensi ekonomi kedua-dua rantau itu.

Beliau berkata cabaran daripada iklim geopolitik ketika ini memerlukan kedua-dua rantau itu mencipta semula semula kerjasama ekonomi antara sesama mereka.

"Kita perlu mentransformasikan hubungan ASEAN-GCC untuk memaksimumkan potensi gabungan ekonomi dari rantau kita. Malaysia komited untuk melakukannya," katanya pada Sidang Kemuncak ASEAN-GCC yang julung-julung kali diadakan, di sini, pada Jumaat.

Sehubungan itu, katanya, Malaysia mencadangkan pembentukan CEPA, perjanjian penting untuk menggerakkan pertumbuhan yang progresif, inklusif dan mampan terutamanya ketika kita sedang berada dalam fasa pemulihan daripada pandemik COVID-19 dan berdepan dengan ketidaktentuan geo-politik.

"Ia akan menjadi Perjanjian Perdagangan Bebas yang pertama antara ASEAN dan Timur Tengah," katanya.

Hubungan ASEAN, GCC makin berkembang pesat

Mengenai Sidang Kemuncak itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan berkata ia menandakan hubungan kedua-dua rantau itu kini berada di ambang era kerjasama baharu.

Menurutnya, hubungan ASEAN-GCC kini semakin berkembang kukuh sejak kali pertama ia terjalin secara rasmi pada 1990.

"Kami telah meningkatkan matlamat kami dalam hubungan dengan GCC," katanya ketika berucap pada sidang kemuncak itu.

Sidang kemuncak bersejarah itu dirasmikan oleh Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman.

Presiden Indonesia, Joko Widodo, yang mengetuai ASEAN pada tahun ini, mempengerusikan bersama sidang kemuncak itu dengan Putera Mahkota Mohammed.

Sidang kemuncak pemimpin itu menghimpunkan bersama-sama dua blok utama yang terdiri daripada 10 negara anggota ASEAN dan enam anggota GCC - Arab Saudi, Kuwait, Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Bahrain dan Oman.

Anwar berkata penerimagunaan Kenyataan Bersama sidang kemuncak itu dan Rangka Kerja Kerjasama yang disertakan akan menjadi bukti hubungan kukuh ASEAN-GCC.

"Kepentingan hubungan kita yang semakin matang dan meluas dicerminkan menerusi pelbagai isu seperti yang terkandung dalam dokumen yang diterima pakai," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 20 Oktober 2023 @ 8:24 PM