RAHM tidak beraksi di Kejohanan American Express sekali gus timbul tanda tanya. FOTO AFP
RAHM tidak beraksi di Kejohanan American Express sekali gus timbul tanda tanya. FOTO AFP
Reuters

California: Spekulasi bahawa Jon Rahm sedang menimbang tawaran lumayan untuk menandatangani dengan LIV Golf semakin menjadi kenyataan apabila pemain ranking No 3 dunia itu bukan antara nama terkenal yang disenaraikan untuk kejohanan American Express bulan depan.

Rahm kerap bermain di American Express di La Quinta, California dan memenangi kejohanan itu dua kali, termasuk tahun ini serta terikat di tempat ke-14 pada 2022.

Bagaimanapun, dia bukan antara nama yang dikeluarkan oleh penganjur kejohanan termasuk Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Tony Finau dan Tom Kim.

Adalah sesuatu yang luar biasa bagi juara bertahan untuk tidak menyertai kejohanan itu, terutamanya Rahm yang sentiasa menikmati kejayaan.

Perlu diingat bahawa jadual 2024 menampilkan lapan acara yang ditetapkan, menyebabkan pemain yang layak untuk mereka menilai dengan teliti jadual mereka sempena empat kejohanan utama dan The Players.

Terbuka The Farmers Insurance di Torrey Pines, lapangan yang menyaksikan Rahm meraih trofi utama pertama di Terbuka Amerika Syarikat (AS) 2021, akan berlangsung seminggu selepas American Express.

Ia diikuti dengan acara pertama yang ditetapkan di AT&T Pebble Beach Pro-Am.

Selepas itu bersambung dengan Terbuka WM Phoenix hanya dalam jarak perjalanan singkat dari rumah Rahm dan Jemputan Genesis, di mana dia juga juara bertahan.

Ada kemungkinan bahawa jadual baru, bersama-sama dengan permulaan panas yang dinikmati Rahm tahun lalu, menjadikannya terlalu mencabar untuk bertahan di La Quinta.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Disember 2023 @ 9:51 AM