Pemain Chelsea Cole Palmer cuba melepasi pertahanan lawan pada aksi menentang Newcastle di Stamford Bridge.
Pemain Chelsea Cole Palmer cuba melepasi pertahanan lawan pada aksi menentang Newcastle di Stamford Bridge.
Reuters

London: Pengurus Chelsea Mauricio Pochettino boleh menarik nafas lega apabila meraih kemenangan 3-2 mengatasi Newcastle sekali gus membantu Blues kembali ke landasan untuk merebut tempat di saingan Eropah musim depan.

Nicolas Jackson, Cole Palmer, dan Mykhailo Mudryk menjadi penjaring untuk pasukan tuan rumah di Stamford Bridge.

Chelsea masih berada di tempat ke-11 namun semakin hampir dengan empat mata daripada West Ham di tempat ketujuh, yang sekurang-kurangnya akan menjamin tempat dalam Liga Konfederasi Europa.

Kekalahan ke-12 musim ini bagi Newcastle meninggalkan pasukan Magpies hanya satu mata lebih baik daripada Chelsea di tempat ke-10.

Tekanan juga semakin meningkat ke atas Eddie Howe ketika pasukan yang disokong oleh Arab Saudi ini gagal memanfaatkan pencapaian tempat keempat musim lalu untuk layak ke Liga Juara-Juara buat kali pertama dalam 20 tahun.

Namun, Pochettino menghadapi tentangan terbuka lebih banyak daripada kalangan penyokongnya sendiri.

Peminat Chelsea menuntut Pochettino 'direhatkan ketika seri 2-2 dengan Brentford pada hujung minggu lalu.

Bekas pengurus Tottenham itu mengalami musim sukar dalam tempoh pertama sebagai termasuk tewas pada final Piala Liga kepada Liverpool.

Namun, beberapa pemain muda yang ditandatangani Pochettino sebelum ini yang mendapat kritikan sudah mula mempamerkan 'taring' masing-masing.

Jackson kini sudah mencatatkan 12 gol dalam musim pertamanya apabila dengan bijak menyudahkan hantaran Palmer selepas kurang dari enam minit.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 12 Mac 2024 @ 7:49 AM