CISSE yakin Senegal mampu meraih sesuatu di Qatar. FOTO Reuters
CISSE yakin Senegal mampu meraih sesuatu di Qatar. FOTO Reuters
Reuters

Dakar: Senegal cukup berpengalaman untuk menyinar di Piala Dunia selepas merangkul kejuaraan Piala Negara-Negara Afrika (AFCON) pertama tahun ini, kata pengurus Aliou Cisse.

Senegal akan memulakan kempen menentang Belanda pada 21 November dalam Kumpulan A sebelum berdepan tuan rumah Qatar dan Ecuador.

"Kami tetap fokus pada perkara yang paling penting. Kami semakin hampir untuk mencapai matlamat kami dengan setiap pertandingan, dan yang terbaru mempercayainya setiap kerja keras sentiasa membuahkan hasil.

"Objektif pertama kami adalah untuk melepasi peringkat kumpulan. Selepas itu, kami akan berada di peringkat kalah mati, dan kami mempunyai pengalaman yang cukup untuk meninggalkan jejak kami dalam pertandingan ini," kata Cisse dalam temu bual dengan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa).

Cisse menambah bahawa Senegal tidak merasakan tekanan yang lebih besar kerana menjadi juara AFCON tetapi menyedarinya.

"Tekanan adalah sesuatu yang perlu anda tangani sebagai ahli sukan peringkat elit. Kami bekerja tanpa jemu untuk mencapai apa yang kami ada. Kami mengambil masa yang kami perlukan untuk maju," katanya.

Cisse adalah antara jurulatih pasukan kebangsaan yang paling lama berkhidmat dalam bola sepak Afrika, selepas mengambil alih pada 2015, dan membawa negaranya ke AFCON dan Piala Dunia terakhir di Rusia.

"Secara peribadi, rasanya saya baru bermula semalam. Kami menetapkan beberapa objektif yang sangat jelas kepada diri sendiri dan meneruskannya dengan perlahan tetapi pasti, walaupun kami sering merasakan ketidaksabaran (orang lain). Kami tetap fokus pada perkara yang paling penting," tambahnya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 5 November 2022 @ 10:59 AM