KANE (kanan) beraksi cemerlang ketika Spurs menentang Huddersfield. FOTO/AFP
KANE (kanan) beraksi cemerlang ketika Spurs menentang Huddersfield. FOTO/AFP
AFP

HUDDERSFIELD, England: Mauricio Pochettino mengakui beliau kehilangan kata-kata untuk menggambarkan Harry Kane selepas penyerang Tottenham itu menjadi inspirasi kemenangan besar 4-0 ke atas Huddersfield.

Kane menyumbat dua gol cantik di Stadium John Smith semalam ketika anak buah Pochettino terus menekan pendahulu Liga Perdana Inggeris.

Pemain kebangsaan England itu menjadi pemangkin kepada kemenangan Tottenham dan dia kekal penyerang paling berbisa dalam bola sepak Eropah ketika ini, dengan dua golnya menjadikan 13 gol dalam lapan perlawanan terakhir.

Ben Davies dan Moussa Sissoko turut meledak gol buat Tottenham, namun tiada siapa menafikan Kane sekali lagi tampil sebagai pemain terbaik ketika ini malah penyokong Huddersfield memberikan tepukan gemuruh kepadanya apabila dia digantikan pada babak kedua.

“Agak sukar bercakap setiap hari mengenai Harry Kane dan mencari perkataan berbeza untuk menggambarkannya,” ujar Pochettino.

SISSOKO (dua dari kiri) jaring gol ketiga Spurs. FOTO/AFP.
SISSOKO (dua dari kiri) jaring gol ketiga Spurs. FOTO/AFP.

“Dia fantastik dan bagi saya dia hebat di depan pintu gol tapi apabila kami tidak memegang bola dia turut berlari dan bekerja keras untuk pasukan.

“Mentaliti dimilikinya fantastik, ia menjadikannya seorang daripada penyerang terbaik di dunia dan satu contoh amat bagus buat setiap orang.

“Dia amat merendah diri dan itulah sebabnya kami terlalu gembira kerana dia membantu pasukan.”

Kane kini menyumbat 84 gol dalam Liga Perdana, jumlah sama seperti bekas bintang Manchester United, Cristiano Ronaldo.

Bezanya Kane melakukannya dalam hanya tiga musim manakala Ronaldo enam musim namun Pochettino tidak bersedia melabel penyerangnya itu setanding dengan bintang Real Madrid itu.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 1 Oktober 2017 @ 3:17 PM