Nadir al-Nuri
Nadir al-Nuri
Muhammad Saufi Hassan


Minggu lalu, penulis berkesempatan menemu bual seorang aktivis kemanusiaan yang begitu dekat dengan perjuangan di Gaza, Palestin.

  Figura ini tidak lain adalah Nadir al-Nuri. Beliau banyak memberi penerangan tentang apa yang berlaku di Semenanjung Gaza pada hari ini tanpa jemu, malah tidak pernah lelah untuk terus menuturkan tentang perihal saudara Islam kita di sana.

  Pastinya, apa yang berlaku terhadap penduduk di Gaza bukan saja ujian untuk mereka, namun ujian besar untuk umat Islam keseluruhannya dan persoalan yang wajar ditanya oleh kita adalah apakah sudah cukup ikhtiar serta perjuangan kita membebaskan Palestin daripada dijajah.

  Menyentuh sedikit tentang temubual penulis dengan saudara Nadir, beliau menyampaikan 'wasiatnya' seandai satu hari nanti beliau sudah tiada dan antara pesanannya adalah setiap pemuda di negara ini perlu lebih jitu semangat juangnya untuk Palestin sehingga terbebas negara itu daripada cengkaman rejim Zionis, Insya-Allah.

  Tatkala menyebut tentang perjuangan Palestin, kita seharusnya mencontohi semangat perjuangan panglima Islam tersohor, Salahuddin al-Ayyubi dalam membebaskan kota Baitulmaqdis pada abad ke-12.

  Sisi keunggulan tokoh Islam yang sering didengar adalah kerana sifat warak, zuhud dan tawakal dalam perjuangan, namun Salahuddin adalah seorang tokoh atau pemimpin yang dinamik serta berpandangan jauh.

  Dalam beberapa analisis cendekiawan Islam membangkitkan bahawa Salahuddin tidak mungkin berjaya menang menawan kota Baitulmaqdis hanya dengan keupayaan serta strategi tentera saja, namun Salahuddin sangat bijak melihat kelemahan musuh daripada semua aspek seperti ekonomi, diplomatik, geopolitik dan tentera.

  Salahuddin berjaya menggabungkan semua aspek berkenaan untuk melemahkan musuh dan baru menggunakan keupayaan ketenteraan untuk pembebasan penuh.

  Al-Masjid Al-Aqsa adalah kiblat para Nabi dan kiblat terawal umat Islam. Ia juga adalah salah satu masjid yang sangat digalakkan oleh Nabi SAW untuk diziarahi dan menunaikan solat di situ. 

  Abu Sa'id Al-Khudri meriwayatkan, Nabi SAW bersabda: "Tidak boleh bermusafir melainkan menuju ke tiga buah masjid. Masjid Al-Haram (Mekah), Al-Masjid Al-Aqsa dan masjid saya ini (Masjid Nabawi)."

  Isu Palestin dan Al-Masjid Al-Aqsa bukan isu untuk rakyat palestin sahaja. Ia bukan semata-mata isu individu. 

  Ia adalah isu yang membabitkan umat Islam keseluruhannya. Isu yang berlaku kepada Palestin dan Al-Masjid Al-Aqsa khususnya tidak boleh dipandang remeh. Memandangkan ia adalah kawasan suci ketiga bagi umat Islam, ia perlu diberikan perhatian khusus. 

  Kelalaian umat Islam terhadap isu yang berlaku di Palestin akan menyebabkan musuh mudah untuk menguasainya. Pihak-pihak yang cuba mencemarkan kesuciannya wajib untuk dikecam dan diambil tindakan.


Penulis wartawan Harian Metro

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 20 Oktober 2023 @ 6:01 AM