Makanan sihat tidak semestinya kelihatan hambar, sebaliknya ia boleh dihidangkan dalam cara yang menarik serta menyelerakan, terutama apabila ingin menjamu kanak-kanak.
Kanak-kanak sememangnya gemar kepada dekorasi menarik dan rasa yang lazat, tanpa mengambil tahu jika ia makanan sihat ataupun tidak.
Di sini terletaknya tanggungjawab ibu menyediakan hidangan sihat yang menyelerakan dan menarik supaya anak mereka dapat menikmati makanan berkhasiat setiap kali tiba masa makan.
Melalui ilmu masakan daripada buku, bahan bacaan lain mahupun Internet, ibu mampu menyediakan makanan seimbang biarpun jika anak mereka mahukan snek dengan mencipta resipi unik tetapi menyelerakan.
Kali ini Pengarah Pembangunan Produk Baru Saintifik dan Hal Ehwal Kawal Selia Fonterra Brands Malaysia Megawati Suzari, sudi menunjukkan langkah demi langkah cara penyediaan hidangan quiche tuna dan cendawan.
Resipi berkenaan tidak semestinya diikuti 100 peratus tetapi boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa anak.
“Apabila semua bahan dikacau sebati menggunakan mesin pengacau, kelajuan yang perlu digunakan yang paling perlahan.
“Bagi ibu yang sibuk, resipi ini juga boleh dibuat awal dan kemudian disejuk beku sebelum dipanaskan semula untuk dinikmati,” katanya. Ikuti resipi mudah yang menyelerakan ini.
Resipi quiche tuna dan cendawan
Bahan kerak:
• 400 gram tepung serba guna
• 50 gram susu tepung penuh krim
• Secubit garam
• 200 gram mentega tanpa garam (dilembutkan)
• 2 biji kuning telur (gred A)
• 50ml air sejuk
• 25 keping bekas tart
Bahan inti:
• 80 gram mentega tanpa garam
• 1 sudu besar bawang putih
• 2 bawang kuning, dicencang
• 200 gram tuna, ditos airnya
• 2 tomato masak, dihiris
• 200 gram cendawan, dihiris
• 20 gram oregano kering
• 200ml krim masakan
• 8 telur saiz A, dipukul
• Garam dan lada hitam, secukup rasa
• 220 gram keju mozarela, diparut
• 80 gram keju cheddar, diparut