WANITA mengandung perlukan pengambilan asid folik mencukupi. - FOTO Google
WANITA mengandung perlukan pengambilan asid folik mencukupi. - FOTO Google
Oleh Nurul Husna Mahmud


BAGI wanita yang mengandung pastinya menyedari kepentingan pengambilan asid folik yang mencukupi bagi membantu melindungi bayi dalam kandungan daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Masalah saraf itu berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna dan memberi impak kerosakan saraf kekal.

Justeru, disarankan pengambilan 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja bakal ibu merancang untuk hamil. Rutin itu perlu diteruskan bagi tempoh 12 minggu yang pertama kehamilan.

Selain diambil dalam bentuk preskripsi, asid folik yang juga salah satu vitamin dalam kumpulan B boleh wujud secara semula jadi sebagai folat dalam sumber makanan harian.

Antara sumber makanan mengandungi khasiat itu termasuk

dalam jagung yang mempunyai pelbagai

cara penyediaan enak seringkas direbus atau dijadikan sebagai hidangan berat.

Menariknya mengenai makanan kegemaran rakyat Malaysia itu, ia mempunyai pelbagai khasiat seperti serat, beta karoten, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folat, mineral seperti mangan, magnesium, zat besi dan banyak lagi.

Terutamanya bagi jagung manis, ia kaya dengan khasiat lengkap seperti protein, karbohidrat, kalsium, kalium, sodium dan beberapa jenis elektrolit lainnya.

JAGUNG krim resipi ringkas dan sihat. - FOTO Google
JAGUNG krim resipi ringkas dan sihat. - FOTO Google

JAGUNG ungu mempunyai kandungan antioksida tinggi. - FOTO Google
JAGUNG ungu mempunyai kandungan antioksida tinggi. - FOTO Google

Kebaikan lain jagung terhadap kesihatan:

1. Antioksidan

Kajian dilakukan di Cornell University, Amerika Syarikat mendapati jagung antara sumber yang kaya antioksidan. Manfaat antioksidan sememangnya terbukti mampu mengurangkan risiko kanser di dalam tubuh.

Menerusi kebaikan sama, jagung juga boleh memperlahankan proses penuaan serta pernah dikatakan mampu mengurangkan risiko nyanyuk.

2. Melindungi jantung

Satu kajian terhadap minyak jagung dilakukan mendapati ia memiliki kesan anti-aterogenik pada tingkat kolesterol merintangi risiko berbagai penyakit kardiovaskular atau jantung.

Penggunaan minyak jagung dalam masakan harian dikatakan meningkatkan kesihatan jantung dengan membantu menstabilkan degupan jantung supaya ia sentiasa normal.

3. Mencegah anemia

Kebaikan folat dalam jagung turut mempunyai kebaikan mencegah anemia. Justeru, disarankan untuk mengambil makanan yang mengandungi vitamin B12 dan juga folat yang dapat membantu zat besi untuk membentuk sel darah merah yang baharu.

Resipi Jagung Krim

Bahan-bahan

  • 3 cawan jagung

  • 1/2 cawan krim masakan

  • 2 sudu besar mentega

  • 1 sudu teh gula

  • 1/4 cawan susu

  • 1/2 sudu teh garam

    Penyediaan:

    1. Jika guna jagung segar, pastikan isi jagung dipisahkan terlebih dahulu dari tongkolnya.

    2. Masukkan mentega di atas kuali leper, kemudian masukkan 2 1/2 cawan jagung dan masak dalam tempoh 4 minit. Tutup api.

    3. Cincang baki 1/2 cawan jagung tadi.

    4. Campurkan ia ke dalam jagung dimasak tadi gaulkan bersama garam dan gula.

    5. Tambahkan krim masakan. Masak dalam api kecil selama 5 minit.

    6. Campurkan satu sudu besar tepung serba guna dan susu. Kacau sampai menjadi pekat.

  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 6 Oktober 2020 @ 6:14 AM