Suraya Roslan


Kuala Lumpur: Empat daripada enam wanita yang dikaitkan dengan video terlampau 'Hot Daddy' dalam aplikasi X didenda antara RM2,500 hingga RM4,800 oleh tiga Mahkamah Majistret di sini hari ini kerana memiliki video lucah dalam telefon bimbit dan peranti masing-masing, semalam.

Majistret Atiqah Mohamed @ Mohamad Saim, Noorelynna Hanim Abd Halim, Illi Marisqa Khalizan menjatuhkan hukuman itu ke atas penganggur, Nurnabilah Ayuni Hanafi, 22; pemandu pelancong, Amira Natasha Mohammad, 26; penuntut universiti, Nur A'liaa Muhamad Rosly, 22, dan eksekutif pemasaran Farah Adila Hanum Khairuddin, 36, selepas mereka mengaku bersalah atas pertuduhan itu.

Bagi kesalahan itu, Nurnabilah Ayuni dan Amira Nastasha masing-masing didenda RM3,000, Nur A'liaa didenda RM4,800 manakala Farah Adila didenda RM2,500.

Mahkamah turut memerintahkan kesemua tertuduh menjalani hukuman penjara antara sebulan hingga enam bulan penjara, sekiranya mereka gagal membayar denda itu.

Bagaimanapun, dua lagi wanita iaitu akauntan, Norfatihah Ramle, 30, dan penuntut kolej Felecia Lisa Nandong, 21, tidak mengaku bersalah masing-masing di hadapan Majistret Nurul Izzah Shaharuddin dan Majistret M S Arunjothy.

Mengikut pertuduhan, enam wanita itu didakwa dalam milikan masing-masing terdapat video lucah bagi maksud menunjukkan secara awam.

ANGGOTA polis mengiringi enam tertuduh ketika tiba di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur. FOTO Aizuddin Saad
ANGGOTA polis mengiringi enam tertuduh ketika tiba di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur. FOTO Aizuddin Saad

Kesalahan itu didakwa dilakukan di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju di sini jam 5 petang, 30 Januari lalu.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nurhafiezah Mohamed Fauzi, Nadia Eleena Jamaluddin Akbal, Zuhairi Osman, Sheryn Yong Shi Yee dan Nor Aisyah Mohamed Zanyuin.

Mahkamah turut menetapkan sebutan semula kes pada 12 Mac dan 26 Mac ini.

Sebelum ini, media melaporkan polis menahan enam lagi wanita bagi membantu siasatan berhubung kes 'Hot Daddy' yang menjalankan aktiviti merakam dan menjual video melakukan hubungan seks dengan lebih 20 wanita melalui aplikasi media sosial.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan berkata, semua suspek diberkas minggu lalu menerusi fasa kedua Op Daddy.

Katanya, siasatan mendapati keenam-enam wanita itu melakukan hubungan seks secara sukarela dengan ada antara mereka melakukannya kerana bermotifkan keuntungan.

Minggu lalu, bapa tiga anak yang popular dengan panggilan "Hot Daddy" yang tular dalam aplikasi X bersama dua wanita didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan sama.

Ketiga-tiga tertuduh iaitu Hasli Ikhwan Arif Zul Hasli, 32, serta dua wanita masing-masing Norshazrina Md Zamri, 27, dan Norhidayah Mahadi, 24, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 31 January 2024 @ 4:03 PM