MOHD Saad menunggang motosikal roda tiga selepas menduduki SPM.
MOHD Saad menunggang motosikal roda tiga selepas menduduki SPM.
HM Digtal

Kuala Lumpur: Tidak pernah mengenal erti putus asa biarpun serba kekurangan. Itu semangat kegigihan penghidap Cerebral Palsy (CP) Mohd Saad Abizal, 34, yang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bagi subjek Bahasa Melayu, kali ketiga semalam.

Menurut pemuda itu, dia sanggup mengenepikan perasaan malu mengulangi SPM berikutan mahu memperoleh kelulusan dengan kredit bagi subjek berkenaan untuk melayakkannya dinaikkan pangkat daripada pembantu operasi kepada kerani di sebuah agensi kerajaan.

“Keputusan SPM saya pada 2000, kurang memberangsangkan cuma lulus cukup makan saja. Namun, apabila syarat kenaikan pangkat memerlukan kredit dalam Bahasa Melayu, saya tiada pilihan selain mengambil semula peperiksaan itu.

“Ini kali ketiga saya mengulangi kertas Bahasa Melayu selepas dua kali percubaan saya hanya sekadar lulus tanpa kredit,” katanya.

Dia adalah satu-satunya calon persendirian yang mengambil Bahasa Melayu Kertas 1 di Sekolah Menengah Pendidikan Khas (Cacat Penglihatan) Setapak di sini, semalam.

Mohd Saad berkata, tindakannya mengambil peperiksaan itu selama tiga kali didorong ibu dan bapanya selepas menyedari hanya pendidikan boleh mengubah nasib mereka sekeluarga.

“Selain sibuk dengan tugasan di pejabat pada siang hari, saya juga menjual ikan pada waktu malam bagi menambah pendapatan.

“Walaupun pergerakan terbatas kerana kaki cacat manakala pertuturan kurang jelas, saya tidak mahu terus selesa dalam keadaan sekarang sebaliknya memajukan diri seperti insan normal lain.

“Selain syarat kenaikan pangkat, saya juga mahu menggunakan keputusan peperiksaan itu untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi selepas ini,” katanya yang mahu menjadi pensyarah.

Katanya, kali ini dia membuat persediaan lebih awal dan rapi bagi memastikan mampu mencapai keputusan cemerlang yang dimahukan.

“Selepas tamat waktu kerja, saya meluangkan masa kira-kira tiga jam sehari untuk mengulang kaji pelajaran dengan bantuan buku rujukan mahupun Internet,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 7 November 2017 @ 9:25 AM