Kilafairy. FOTO Instagram
Kilafairy. FOTO Instagram
Najiy Jefri
najiy.jefri@hmetro.com.my

 

Kuala Lumpur: "Ya Allah hadirkan aku rasa ketakutan untuk pakai tudung. Tunjukkan kepadaku. Alhamdulillah, saya kini sudah berhijab," kata pelakon dan penyanyi Kilafairy mengenai doa yang sering dititipkannya ketika meminta petunjuk untuk berhijab tahun lalu. 

Kilafairy, 29, atau mesra disapa Kila berkata, buat masa ini dia belum bersedia untuk berkongsi detik perasaan yang menjentik hatinya untuk memakai tudung. 

"Saya belum bersedia untuk berkongsi, bagaimana saya boleh tiba-tiba nak berhijab. Saya nak simpan rahsia ini untuk diri sendiri dulu. 

"Lagipun papa pesan jangan kongsikan kepada sesiapa, sebab ini adalah hadiah yang Tuhan berikan kepada saya. 

"Cuma apa yang boleh saya kongsikan, saya dah lama nak bertudung. Tapi banyak anasir jahat dan cuba takut-takutkan saya apabila nak berhijab. Disebabkan itu, saya tangguhkan hasrat ini untuk beberapa tahun," katanya. 

Menurut Kila, dia bagaimanapun bersyukur tidak berdepan sebarang kesulitan selepas mengambil keputusan untuk berhijab sepenuhnya tahun lalu. 

"Bila dah sampai waktu untuk berhijab, saya tidak berdepan sebarang kesukaran. Malah, rakan-rakan selebriti pun ramai yang hantar mesej peribadi kepada saya mengenai penghijrahan ini. 

"Sebenarnya ramai selebriti yang masih belum berhijab teringin nak bertudung, tapi masa mereka belum tiba. Apa yang mampu saya katakan, jangan putus berdoa jika inginkan perubahan dalam hidup," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 2 Mei 2021 @ 2:14 PM