KUALA LUMPUR, 24 April -- Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan menyampaikan Watikah Titah Diraja pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Ke-XV di Istana Negara hari ini.
--fotoBERNAMA (2017) HAK CIPTA TERPELIHARATEAM
KUALA LUMPUR, 24 April -- Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan menyampaikan Watikah Titah Diraja pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Ke-XV di Istana Negara hari ini.
--fotoBERNAMA (2017) HAK CIPTA TERPELIHARATEAM
BERNAMA

Kuala Lumpur: Berikut adalah titah Sultan Muhammad V pada Istiadat pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15, di Istana Negara, di sini hari ini:

“Assalamualaikum Warahmatullaahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera. Bismillahir Rahmannir Rahim. Alhamdulillah Rabbil 'Alamin, Wabihi Nasta'in.

“Alhamdulillah, sesungguhnya Beta menzahirkan kesyukuran ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala, kerana dengan limpah izin-Nya jua, Beta dapat berangkat ke istiadat pertabalan Beta pada hari ini.

“Pada saat yang berbahagia, ketika yang bermakna dan detik yang bersejarah ini, Beta berasa sungguh terharu dan amat menghargai kesudian perkenan keberangkatan Yang Maha Mulia Raja-Raja, Wakil-Wakil Raja, Permaisuri-Permaisuri serta Yang Terutama Yang Di-Pertua-Yang Di-Pertua Negeri dan Toh Puan-Toh Puan meraikan istiadat pertabalan pada hari ini.

“Beta dengan perasaan yang tulus ikhlas menzahirkan ucapan junjung kasih kepada Paduka Nenda, Paduka Ayahanda dan Paduka Kekanda Raja-Raja yang telah memberi kepercayaan kepada Beta untuk memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong Kali Yang Ke Lima Belas.

“Beta yakin, dengan semangat muafakat dan persefahaman yang padu antara kita, Beta akan dapat menunaikan tanggungjawab Beta dengan lebih berkesan, insya-Allah.

“Beta juga berharap agar Paduka Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja dapat memberi titah pandangan dan nasihat dalam memastikan Malaysia terus menjunjung kedaulatan Raja Berpelembagaan di tanah bertuah ini.

“Beta juga merasa terharu dan berbesar hati atas ikrar taat setia dan tanda kasih kepada Beta yang telah dilafazkan sebentar tadi oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri yang mewakili pihak kerajaan, anggota perkhidmatan awam, anggota keselamatan dan seluruh rakyat jelata, Beta ucapkan ribuan terima kasih.

SEORANG pengunjung tidak melepaskan peluang untuk mengikuti secara langsung Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Ke-XV Sultan Muhammad V menerusi telefon bimbit di KLCC. FOTO Bernama
SEORANG pengunjung tidak melepaskan peluang untuk mengikuti secara langsung Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Ke-XV Sultan Muhammad V menerusi telefon bimbit di KLCC. FOTO Bernama

“Para hadirin sekalian, Tahun 2017 ini membawa makna yang amat besar kepada Beta dan juga seluruh rakyat Malaysia. Selain daripada istiadat pertabalan Beta, kita juga menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke-60.

“Beta berharap agar sambutan ulang tahun kemerdekaan pada tahun ini disambut dengan suasana meriah dan harmoni, tambahan pula sambutan ini hampir dengan Hari Raya Aidiladha yang disambut oleh seluruh umat Islam.

“Sebagaimana yang telah terbukti, bahawa rakyat pelbagai kaum yang menganuti pegangan agama yang berbeza, serta mengamalkan budaya dan gaya hidup yang bervariasi, mampu hidup bersama dalam keadaan aman harmoni dan saling hormat-menghormati di antara satu sama lain.

“Beta berharap rakyat Malaysia akan terus bersatu mengekalkan perpaduan, bertolak ansur, bersepakat dalam memikul tanggungjawab terhadap negara yang berdaulat, kerana ini merupakan keunikan dan sumber kekuatan kita selama ini.

“Sungguhpun negara kita sedang dilanda kelembapan ekonomi, langkah-langkah khusus yang diambil oleh kerajaan telah berjaya mengatasi tekanan-tekanan dari luar terhadap ekonomi negara terutamanya dalam menangani penyusutan nilai ringgit.

“Di samping itu, rakyat pula telah menunjukkan sokongan penuh kepada strategi yang dirangka oleh kerajaan bagi memulihkan ekonomi negara. Kita tidak akan mampu untuk melangkah lebih jauh sekiranya kita tidak bersama-sama dalam usaha-usaha meningkatkan ekonomi kita hari ini.

“Usaha pembangunan negara seterusnya perlu ditunjang oleh modal insan yang berkualiti. Hanya dengan inilah, kita dapat meningkatkan produktiviti dan daya saing serta mampu menerokai dan memanfaatkan segala kelebihan dan sumber yang kita miliki.

“Hakikatnya, kualiti modal insan negara adalah penentu utama kejayaan Malaysia pada masa hadapan. Setiap dari rakyat Malaysia memainkan peranan dan tanggungjawab mereka dan rakyat tidak boleh cuai dan alpa dalam melaksanakannya kepada negara.

“Kepada generasi muda, pelapis negara, lengkapkanlah diri dengan pelbagai ilmu dan kemahiran. Beta percaya bahawa tidak ada noktah dalam menuntut dan mencari ilmu.

“Justeru, Beta menyeru kepada setiap rakyat Malaysia, khususnya generasi muda untuk terus mendalami ilmu pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan negara. Sesungguhnya Malaysia adalah satu-satunya negara kita.

“Demi negara tercinta ini, sama-samalah kita menjaga maruah dan kehormatannya. Sedarlah apa jua yang telah kerajaan lakukan hari ini akan diwariskan generasi muda sebagai penerus perjuangannya.

“Segala peluang yang telah disediakan oleh kerajaan perlu direbut dan dimanfaatkan sepenuhnya demi kelangsungan negara.

“Beta berharap rakyat Malaysia terus berpegang teguh kepada nilai, akhlak, moral dan etika yang baik. Jadilah insan yang mulia, insan yang berilmu dan berpekerti tinggi serta menyedari akan tanggungjawabnya kepada negara.

SULTAN Muhammad V berkenan mengucup al-Quran sebagai simbolik penerimaan kuasa Yang di-Pertuan Agong pada istiadat pertabalan baginda. FOTO Bernama
SULTAN Muhammad V berkenan mengucup al-Quran sebagai simbolik penerimaan kuasa Yang di-Pertuan Agong pada istiadat pertabalan baginda. FOTO Bernama

“Mengakhiri titah ini, Beta amat berterima kasih kepada pihak kerajaan dan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri serta anggota kabinetnya atas sokongan berterusan yang diberikan Beta untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan.

“Sekali lagi Beta mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih di atas ucapan tahniah yang diberikan oleh semua pihak sempena istiadat pertabalan Beta pada hari ini.

“Beta berdoa agar negara Malaysia yang tercinta ini akan terus dilimpahi keberkatan rezeki, kekal aman sentosa dan dijauhi Allah Subhanahu Wata'ala daripada segala marabahaya, malapetaka dan bencana.

“Wabillahi Taufik Walhidayah, Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 April 2017 @ 2:17 PM