GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Kuala Lumpur: Semua kerja-kerja penyelenggaraan di lebuh raya membabitkan penutupan lorong akan dihentikan sementara sehingga 17 April ini, sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata arahan itu berkuat kuasa bermula semalam.

"Cuma untuk kerja-kerja kecemasan, kita akan benarkan sekiranya ada keperluan. Rancang perjalanan anda sepanjang musim perayaan nanti," katanya dalam hantaran di Facebook.

Sebelum ini, Nanta memaklumkan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan syarikat konsesi akan mengaktifkan laluan Smart Lane di 18 lokasi di Lebuhraya PLUS yang dikenal pasti berlaku kesesakan kritikal bagi memastikan aliran trafik lebih lancar pada sambutan perayaan itu.

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) pula menjangkakan sebanyak 2.1 juta kenderaan sehari bakal menggunakan lebuh raya kendalian syarikat itu pada 5, 6, 9, 12, 13 dan 14 April ini susulan cuti hari raya, berbanding 1.82 juta pada waktu puncak hari biasa.

Peningkatan pengguna lebuh raya itu juga susulan pemberian kemudahan tol percuma kepada semua pengguna lebuh raya bagi kenderaan Kelas 1 (persendirian) selama dua hari pada 8 dan 9 April ini.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 2 April 2024 @ 12:57 PM