PENDUDUK menaiki bot meredah air banjir yang melimpahi jalan di Kampung Gelang Mas, semalam. FOTO Bernama
PENDUDUK menaiki bot meredah air banjir yang melimpahi jalan di Kampung Gelang Mas, semalam. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sarawak, Sabah dan Perak merekodkan peningkatan pagi ini menjadikan jumlah terkini mangsa di negeri yang terjejas banjir di seluruh negara seramai 33,856 orang.

Mangsa banjir di Kelantan dan Terengganu pula berkurangan manakala Johor kekal merekodkan seramai 32 orang.

Di SARAWAK, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) memaklumkan mangsa banjir di negeri itu kini mencecah 1,136 orang daripada 294 keluarga pagi ini berbanding 363 mangsa daripada 93 keluarga malam tadi.

Jumlah PPS meningkat kepada 18 setakat pagi ini, berbanding tujuh malam tadi dan banjir kini membabitkan daerah Kuching, Bau, Sebuyau, Samarahan, Betong, Serian, Gedong dan Simunjan manakala sebuah PPS iaitu di Dewan Kampung Koran Mawang, Serian diaktifkan bagi menempatkan 57 mangsa tanah runtuh daripada tujuh keluarga di kawasan itu.

Di SABAH, mangsa banjir yang dipindahkan ke PPS Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Chung Hwa, Kota Belud terus meningkat pagi ini kepada 78 mangsa daripada 23 keluarga berbanding 68 mangsa daripada 21 keluarga malam tadi.

Sementara itu, bagi fenomena air pasang besar, jumlah penduduk terutama mereka yang tinggal di rumah atas air yang pindahkan terus meningkat pagi ini iaitu 573 mangsa daripada 137 keluarga berbanding 276 mangsa daripada 61 keluarga malam tadi.

Seramai 528 mangsa daripada 123 keluarga dipindahkan ke enam PPS di Pitas manakala 45 mangsa daripada 14 keluarga dipindahkan ke sebuah PPS di Kota Kinabalu.

Di PERAK, Sekretariat JPBN memaklumkan jumlah mangsa banjir meningkat sedikit iaitu seramai 69 orang daripada 17 keluarga setakat 8 pagi ini berbanding 65 orang daripada 16 keluarga malam tadi dan kini ditempatkan di dua PPS di Hilir Perak dan Bagan Datuk.

Di TERENGGANU, Sekretariat JPBN memberitahu jumlah penduduk yang berlindung di 112 PPS menurun kepada 15,243 mangsa berbanding 20,552 mangsa malam tadi di lapan daerah iaitu di Kuala Terengganu, Kemaman, Besut, Dungun, Marang, Hulu Terengganu, Setiu dan Kuala Nerus.

Di KELANTAN, Sekretariat JPBN berkata, jumlah mangsa banjir di 48 PPS di Pasir Mas, Tanah Merah, Pasir Puteh, Tumpat dan Bachok berkurangan pagi ini kepada 17,298 orang daripada 5,769 keluarga berbanding 17,398 orang daripada 5,818 keluarga malam tadi.

Di JOHOR, Sekretariat JPBN menyatakan jumlah mangsa kekal 32 orang setakat 8 pagi ini dan ditempatkan di PPS Balai Raya Kampung Batu Badak, Segamat.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Disember 2022 @ 10:40 AM