BERNAMA

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini yang perlu sekali lagi disambut dengan norma baharu adalah untuk kebaikan dan masa depan bersama dalam usaha memerangi pandemik Covid-19.

Pengorbanan itu, titah Seri Paduka, menuntut semangat ukhuwah serta kesabaran seluruh rakyat Malaysia.

Walaupun tanpa aktiviti kunjung-mengunjung dan balik kampung di samping menikmati juadah tradisi, Al-Sultan Abdullah bertitah, rakyat perlu bersyukur kerana masih lagi dapat melaksanakan ibadah di bulan Ramadan dan dikurniakan kesihatan untuk menyambut kedatangan Syawal.

"Beta menyedari rakyat terpaksa akur dengan pelbagai peraturan dikuatkuasakan demi membendung penularan pandemik Covid-19.

"Beta melihat dan mendengar keluh kesah sebilangan rakyat yang terkesan dengan pelbagai dugaan melanda," titah Seri Paduka dalam Perutusan Khas Aidilfitri yang disiarkan menerusi siaran televisyen dan radio, malam ini.

Yang di-Pertuan Agong tidak mahu kerukunan hidup bermasyarakat dilupakan menerusi tutur kata yang menanam benih perbalahan sesama rakyat, dalam situasi semasa dihadapi negara.

Seri Paduka turut menzahirkan penghargaan kepada seluruh rakyat tanpa mengira bangsa atau agama yang telah bersama-sama memerangi pandemik Covid-19.

RAJA Permaisuri Agong bersama Almarhum Sultan Idris Shah II ketika menerima ijazah pada majlis graduasi di Universiti Oxford. Ia kali terakhir Seri Paduka Baginda bertemu Almarhum Ayahanda Baginda. Foto Istana Negara
RAJA Permaisuri Agong bersama Almarhum Sultan Idris Shah II ketika menerima ijazah pada majlis graduasi di Universiti Oxford. Ia kali terakhir Seri Paduka Baginda bertemu Almarhum Ayahanda Baginda. Foto Istana Negara

Al-Sultan Abdullah tidak lupa mengajak setiap rakyat bersama-sama menghargai jasa, komitmen, keberanian dan pengorbanan petugas barisan hadapan negara yang mencurah khidmat bakti dengan penuh kegigihan untuk membendung penularan wabak Covid-19.

"Kepada seluruh rakyat Malaysia, marilah kita menyambut Hari Raya Aidilfitri ini sebagai satu bangsa Malaysia yang bersatu padu dan dengan penuh rasa kesyukuran.

"Teruskanlah melangkah ke hadapan dengan menjaga kesihatan diri dan mematuhi semua peraturan yang digariskan," titah Seri Paduka.

Menerusi kesatuan seluruh rakyat Malaysia, Yang di-Pertuan Agong menzahirkan keyakinan bahawa negara akan berupaya membendung penularan pandemik Covid-19.

"Beta dan Raja Permaisuri Agong mendoakan agar rakyat Malaysia dan negara sentiasa berada di bawah perlindungan Allah SWT serta dijauhi daripada sebarang musibah dan bencana.

"Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh rakyat Malaysia yang beta kasihi. Maaf zahir dan batin," titah Seri Paduka.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 12 Mei 2021 @ 9:22 PM