Foto hiasan
Foto hiasan
Sri Ayu Kartika Amri

Kuala Lumpur: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Medac) komited untuk meneruskan agenda keusahawanan negara dan bagi memastikan peruntukan yang diumumkan dimanfaatkan sepenuhnya selaras dengan aspirasi Dasar Keusahawanan Nasional 2030.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, Belanjawan 2021 dengan tema 'Teguh Kita, Menang Bersama' memberi penekanan signifikan kepada usaha membangunkan kapasiti dan daya saing usahawan mikro, Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), koperasi dan golongan B40 bagi memastikan pemulihan dan kelestarian operasi perniagaan serta kelangsungan perniagaan ketika negara berhadapan pandemik Covid-19.

Katanya, Medac melalui agensi di bawahnya akan meneruskan

agenda pembangunan usahawan mikro dan PKS Bumiputera.

"Sejumlah RM4.6 bilion disediakan bagi pemerkasaan usahawan Bumiputera merangkumi RM510 juta bagi pembiayaan di bawah TEKUN Nasional dan PUNB.

"Sebanyak RM800 juta pula diperuntukkan melalui program peningkatan keupayaan oleh SME Bank dan Bank Pembangunan Malaysia.

"Pembiayaan kredit mikro bernilai hampir RM1.2 bilion disediakan melalui TEKUN Nasional, PUNB, AgroBank, BSN dan institusi kewangan lain termasuk tambahan sebanyak RM110 juta kepada Micro Enterprises Facility di bawah Bank Negara Malaysia (BNM).

"Sebagai tanda keprihatinan kerajaan, TEKUN Nasional diluluskan RM20 juta, khusus untuk program Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat lndia (SPUMI) dan RM5 juta untuk pembangunan usahawan bagi komuniti lain.

"Sejumlah RM95 juta turut disediakan melalui TEKUN Nasional, MARA dan AgroBank untuk agenda pemerkasaan usahawan wanita," kataya dalam satu kenyataan, hari ini.

Selain itu, menurutnya, seramai 2,000 usahawan wanita bakal mendapat manfaat melalui Program Pembangunan Perniagaan Usahawan Mikro atau BizMe.

Turut mendapat manfaat adalah operator fasiliti sukan dengan peruntukan sebanyak RM20 juta di bawah skim TEKUN Sukan yang pertama kali diperkenalkan dalam belanjawan negara.

"Sebanyak RM500 juta Skim Pembangunan Nasional dikhususkan kepada usahawan Bumiputera bagi meningkatkan pembabitan dalam sektor utama.

"Melalui Skim Lestari Bumi pula, SME Bank akan menyediakan kemudahan pembiayaan dengan dana berjumlah RM300 juta sebagai anjakan perniagaan berstatus mikro dan kecil Bumiputera kepada kategori lebih tinggi," katanya.

Beliau berkata, bagi menggalakkan aktiviti automasi dan modenisasi, dana tambahan berjumlah RM150 juta turut disediakan di bawah Skim Geran Pendigitalan SME dan Geran Automasi.

"Sejumlah RM25 juta disediakan bagi program Pembangunan Francais Mikro, Francais Mampu Milik dan program Beli Barangan Buatan Malaysia.

"Sebanyak RM150 juta pula diperuntukkan bagi program latihan dan bantuan penjualan serta peralatan digital kepada 100,000 usahawan tempatan untuk beralih kepada khidmat digital di bawah Kempen e-dagang PKS dan PKS Mikro," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Belanjawan 2021
  • Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 8 November 2020 @ 10:45 AM