BERNAMA

KAJIAN terhadap ubat Tocilizumab bagi merawat pesakit Covid-19 masih dijalankan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Semasa mengesahkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang menjalankan kajian itu bersama sebuah universiti tempatan, Dr Noor Hisham berkata, beliau berharap penyelidikan itu dapat memberi manfaat kepada pihaknya dalam mengekang pandemik Covid-19.

“Apa yang penting kita kena lihat cara menjalankan penyelidikan itu di empat hospital, kalau tak silap saya dan kita harap mereka mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan tatacara menjalankan penyelidikan,” katanya pada sidang media harian di Putrajaya, hari ini.

Sebelum ini, beliau berkata, ketiga-tiga ubat iaitu Klorokuin, Hidroksiklorokuin dan kombinasi Lopinavir/Ritonavir sedia ada di Malaysia digunakan bagi merawat penyakit lain didapati berkesan untuk merawat pesakit positif Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hadir sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. FOTO MOHD FADLI HAMZAH
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hadir sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. FOTO MOHD FADLI HAMZAH

Laporan media sebelum ini menyatakan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) bersama Hospital Sungai Buloh, Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Tuanku Jaafar, Seremban akan memulakan ujian klinikal bagi mencari penawar Covid-19 pada pertengahan April ini.

Fokus kajian adalah Tocilizumab yang dipasarkan dengan jenama Actemra.

Dilaporkan, kajian terhadap Tocilizumab yang sebelum ini dijadikan penawar bagi radang sendi atau artritis rheumatoid, akan tertumpu kepada perbandingan Tocilizumab secara intravena dengan dos tinggi corticosteroid pada 300 pesakit teruk Covid-19.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 12 April 2020 @ 8:15 PM