Keadaan Bazar Ramadan Danau Kota, Kuala Lumpur  yang mempunyai lebih 100 peniaga dan penjaja. Foto Bernama.
Keadaan Bazar Ramadan Danau Kota, Kuala Lumpur yang mempunyai lebih 100 peniaga dan penjaja. Foto Bernama.
BERNAMA

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan mengambil tindakan sewajarnya mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menangani konflik peniaga di Bazar Ramadan Danau Kota, Kuala Lumpur.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Dr Shahruddin Md Salleh berkata, isu itu timbul berikutan wujudnya kekeliruan dalam kalangan peniaga yang beranggapan kawasan itu boleh beroperasi.

“Kami tidak boleh nak halang orang nak berniaga, mereka mungkin sudah siapkan barang berniaga sebelum Ramadan lagi dengan beranggapan mereka dapat lesen tetapi mereka tidak tahu yang tempat itu memang tidak dibenarkan untuk berniaga,” katanya kepada media selepas program pengagihan bubur lambuk, hari ini.

Lebih 100 penjaja dan peniaga Bazar Ramadan Danau Kota minta DBKL membenarkan mereka berniaga di tapak itu sekali gus mengeluarkan lesen perniagaan.

Permintaan itu dibuat berikutan tindakan DBKL yang mengeluarkan notis arahan penutupan bazar sehari sebelum puasa disifatkan sebagai sangat keterlaluan dan merugikan peniaga kerana persediaan sudah dibuat beberapa bulan sebelumnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Alam Flora Datuk Mohd Zain Hassan berkata, berlaku peningkatan sehingga 500 tan sampah sepanjang bulan Ramadan di ketiga-tiga konsesi syarikat itu iaitu di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Pahang.

“Makanan yang tidak dihabiskan atau tidak diusik di bazar Ramadan penyumbang utama kepada peningkatan pembuangan sisa pepejal selain plastik dan bekas polistren.

“Ia dapat dilihat dengan kenaikan sehingga 3,000 tan sampah dibawa ke tapak pelupusan dalam sehari berbanding 2,500 tan sampah secara purata pada hari biasa di ibu kota kerana Kuala Lumpur mempunyai kepadatan penduduk ysng sangat tinggi,” katanya.

Dalam perkembangan lain, DBKL dalam kenyataan hari ini berkata, satu pasukan pakar runding akan dibentuk bagi menyediakan Kajian Pelan Tempatan Kuala Lumpur dalam usaha mewartakan Pelan Pembangunan Kuala Lumpur menjelang 2040.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, ​penyediaan pelan itu akan bermula pertengahan tahun ini sebelum pelaksanaannya dijangka berkuat dikuatkuasa pada Januari 2021. ​

​“Pelan ni akan menjadikan sistem pe​rancangan​ di peringkat tempatan lebih telus​ serta asas garis panduan ke atas pemilik hartanah, pemaju dan penduduk untuk membuat permohonan perancangan dan pembangunan di Kuala Lumpur​,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 Mei 2019 @ 9:47 PM