SALEH al-Arouri. FOTO Reuters
SALEH al-Arouri. FOTO Reuters
Agensi

Gaza: Walaupun kurang berpengaruh, Timbalan Ketua Hamas, Saleh al-Arouri yang mati dibunuh dalam serangan Israel di selatan Beirut, Lubnan, Selasa lalu, dilihat sebagai 'watak utama' dalam pergerakan itu.

Reuters melaporkan, al-Arouri dikatakan menjadi perancang operasi di Tebing Barat ketika hidup dalam pengasingan di Syria, Turkiye, Qatar dan akhirnya di Lubnan. Beliau sebelum itu sudah lama ditahan di penjara Israel.

Dalam Hamas, Saleh al-Arouri digambarkan sebagai penyokong utama usaha perdamaian antara kumpulan-kumpulan Palestin, selain menikmati hubungan baik dengan Fatah daripada parti Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Hamas dan Fatah menjadi seteru sejak bertahun lamanya, pernah berperang dalam perang saudara yang singkat pada 2007.

Bagaimanapun, apabila membabitkan konflik dengan Israel, Arouri dilihat sebagai seorang yang pemimpin utama. Buktinya, beliau membantu mengasaskan sayap tentera kumpulan itu, Briged Izz el-Deen al-Qassam, sementara Israel menuduhnya mendalangi serangan maut, selama bertahun-tahun.

Al-Arouri sudah lama menjangkakan serangan dron Israel yang dikatakan oleh sumber keselamatan akan membunuhnya di Beirut pada 2 Januari lalu iaitu, tiga bulan selepas serangan mengejut rentas sempadan kumpulannya yang mencetuskan perang dahsyat di Gaza.

"Saya sedang menunggu syahid dan berfikir bahawa saya hidup terlalu lama," katanya pada Ogos, sambil menggesa rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki Israel untuk mengangkat senjata di tengah lonjakan keganasan.

Pembunuhannya berlaku pada waktu penting bagi pertubuhan itu, ketika Israel cuba menghapuskan pejuang Hamas susulan serangan kumpulan itu 7 Oktober lalu, apabila pejuang Hamas bertindak merentasi sempadan dan membunuh 1,200 orang dan mengambil 240 tebusan.

Israel sudah lama menuduhnya melakukan serangan maut ke atas rakyatnya, tetapi seorang pegawai Hamas berkata, al-Arouri juga terbabit dengan rundingan mengenai keputusan berkaitan perang di Gaza dan pembebasan tebusan, usaha yang ditaja oleh Qatar dan Mesir.

Dalam pada itu, walaupun tiada maklum balas rasmi daripada Israel mengenai kematian pegawai Hamas itu, Mark Regev, penasihat kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, memberitahu MSNBC, Israel tidak bertanggungjawab atas serangan ini.

Tetapi, tambahnya, "Sesiapa yang melakukannya, ia mesti jelas: ini bukan serangan ke atas negara Lubnan".

Dalam pada itu, AFP melaporkan bahawa seorang pegawai keselamatan peringkat tinggi Lubnan memberitahu AFP pada Rabu bahawa Israel melepaskan peluru berpandu berpandu dari pesawat perang untuk membunuh al-Arouri.

Menurut pegawai itu, peluru berpandu berpandu yang digunakan dalam serangan itu mempunyai berat kira-kira 100 kilogram, menjadikannya terlalu berat untuk ditembak oleh dron.

Enam peluru berpandu digunakan dalam serangan Selasa, dengan empat daripadanya meletup, kata pegawai itu.

Serangan itu membunuh al-Arouri dan enam yang lain.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 4 January 2024 @ 1:02 PM